Hlavní obsah

Na poslední chvíli odhalili němečtí agenti past na afghánského prezidenta

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budoucí afghánský prezident Hamíd Karzáí vyklouzl v listopadu 2001 ne za pět minut, ale za pět vteřin dvanáct ze smrtící léčky, do níž ho vlákal Tálibán. Za záchranu přitom vděčí německé rozvědce, která odposlechla osudový telefonní rozhovor.

Foto: Ahmad Nadeem, Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Článek

Za ten výjev by se nemusel stydět ani špičkový hollywoodský scénárista. Past už sklapla a tálibánci ostřelovali z úkrytů konvoj s Karzáím – mužem, do nějž Západ vkládal dva měsíce po 11. září 2001 nemalé naděje.

Zčistajasna se však na obloze objevily americké vrtulníky a soustředěnou palbou bojovníky Tálibánu zahnaly. Speciální jednotka americké armády pak vyskákala z helikoptér a Karzáího bezpečně doprovodila až do pákistánského Karáčí.

Falešná pozvánka

Co spáse na poslední chvíli předcházelo? Podle týdeníku Der Spiegel chtěl Tálibán vylákat Karzáího z exilu v pákistánském městě Kvéta pozvánkou na setkání kmenových vůdců do Oruzganu ve středním Afghánistánu, a tam jej zabít.

Schůzka se měla odehrát 4. listopadu 2001, přičemž Karzáímu měla připadnout klíčová role. Na budoucího prezidenta a jeho doprovod ale v horách čekalo 700 po zuby ozbrojených tálibánců.

Deset let poté odtajněné dokumenty ukazují, že agenti Spolkové zpravodajské služby (BND) 1. listopadu 2001 odposlechli v Pullachu u Mnichova rozhovor dvou pobočníků šéfa hnutí Mully Umara. Vyplynulo z něj, že Tálibán má Karzáího pod drobnohledem. Velitelé se bavili o Umarově rozkazu, podle něhož „ přítel Američanů skončí stejně jako Abdull Hák“.

Tohoto paštúnského velitele a spojence Američanů Tálibán na sklonku října 2001 vylákal na zasedání kmenových náčelníků, zajal a veřejně pověsil.

Jak se zrodila legenda o útěku

Druhý den americký ministr obrany Donald Rumsfeld líčil dramatické okolnosti záchranné operace, avšak o podílu BND se ani slovem nezmínil.

Karzáí nahradil pomoc Západu legendou. Podle ní mu nepomohli Američané, ale přátelský vesničan, který ho varoval před léčkou. Proto musel prchat se svými nejvěrnějšími tři dny v horách, přičemž jako proviant měli jen trochu chleba a zelený čaj.

Přežil už pět atentátů
Karzáí se po začátku Američany vedené operace Trvalá svoboda postavil do čela polních protitálibanských velitelů a začal otevřeně spolupracovat s americkou armádou.
5. prosince 2001 na pozice jeho skupiny nedaleko Kandaháru omylem raketami zaútočila americká armáda, pět jeho spolubojovníků zemřelo a dalších 18 utrpělo zranění, včetně Karzáího.
Krátce po útoku mu oznámili, že ho afghánští kmenoví vůdcové na konferenci v Bonnu zvolili předsedou prozatímní vlády.
Dosud se stal terčem pěti atentátů, poslední se uskutečnil v dubnu 2008. Ze všech zatím vyvázl nezraněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám