Hlavní obsah

Pro jediný pár bot si indická premiérka poslala tryskáč

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedkyně vlády nejlidnatější indického státu Uttar Pradéš Kumari Mayawati vyslala prázdné soukromé letadlo, aby jí téměř o tisíc kilometrů dál vyzvedlo pár bot. Píše se o tom v depeších amerických diplomatů zveřejněných serverem WikiLeaks. Informovala o tom v pondělí BBC.

Foto: Profimedia.cz

Předsedkyně vlády Uttar Pradéše Kumari Mayawati

Článek

Premiérka je ikonou pro milióny nedotknutelných, čili zástupců nejnižší a nejopovrhovanější kasty v Indii. Američtí diplomaté ji však vylíčili jako ženu posedlou mocí a bohatstvím. Kabelogramy z října 2008 uvádějí: „Když potřebovala nové sandály, její soukromé letadlo letělo prázdné do Bombaje, aby vyzvedlo značku, kterou upřednostňuje“. Z Lákhnau, hlavního města Uttar Pradéše, do Bombaje je to zhruba 900 kilometrů.

Zprávy dodávají, že premiérka svírá moc pevně ve svých rukou a žádné rozhodnutí se neobejde bez jejího souhlasu. Zároveň se velmi obává o svoji bezpečnost, domnívá se, že bude zabita. Údajně kvůli tomu zaměstnává i lidi, kteří předem ochutnávají vše, co se chystá pozřít.

Mayawati v minulosti vyvolala vášně nákladným vztyčováním vlastních soch v různých městech, ale i v krajině. Obviněním z pěstování kultu osobnosti se brání nařčením, že se kritici proti ní spikli. Námitky, že sochy politických vůdců vznikají obvykle až posmrtně, odmítá s argumentem, že je to přežitek. Na ochranu soch dokonce žádala vyčlenění zvláštních policejních sil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám