Hlavní obsah

Vondra v Afghánistánu navštívil novou základnu českých vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Džalalabád

Ministr obrany Alexandr Vondra navštívil v pondělí české vojáky na nové základně nedaleko Džalalabádu v afgánské provincii Nangarhár. Na základně působí příslušníci 601. skupiny speciálních sil z Prostějova, kteří spadají pod přímé velení mezinárodních sil ISAF. Vondra také jednal s afgánskými ministry obrany a vnitra.

Foto: ČTK

Ministr obrany Alexandr Vondra (vpravo) navštívil 5. září v Afghánistánu zbrusu novou základnu českých vojáků ze 601. skupiny speciálních sil, kteří nyní působí v provincii Nangarhár nedaleko Džalálábádu.

Článek

Vondra odletěl do Afghánistánu v sobotu večer na pravidelnou návštěvu, která se uskutečňuje v půlročních intervalech. Doprovází ho náčelník generálního štábu armádní generál Vlastimil Picek, ředitel Vojenského zpravodajství generálporučík Ondrej Páleník, český velvyslanec v USA Petr Gandalovič a zástupci Sněmovny.

"Jsem velmi rád, že jsem měl příležitost zde dnes být. Jsem mezi elitou české armády. Vojáci ze 601. skupiny se svým způsobem vrací na místo činu. Na stejném místě už působili v historicky první operaci Armády České republiky po druhé světové válce. I tentokrát je čeká plnění náročných úkolů speciálních operací a navíc příprava a výcvik speciální policejní jednotky afghánské policie. Myslím, že jsou na to perfektně připraveni. Jsem hrdý na to, že nás zde reprezentují takto skvělí vojáci," prohlásil Alexandr Vondra.

Vojáci už mají za sebou 48 akcí

Velitel speciálních sil plukovník Karel Řehka k tomu řekl, že jeho vojáci se do Afghánistánu začali přesouvat 1. července, do 14 dnů vybudovali předsunutou základnu a zahájili výcvik. Už na konci července provedli první společnou operaci a do dneška jich uskutečnili již 48. Výstavba základny byla dokončena koncem srpna.

Vojáci ze 601. skupiny speciálních sil z Prostějova působí v Afghánistánu už po šesté, poprvé však pod přímým velením mezinárodních sil ISAF. Předtím to bylo v operaci Trvalá svoboda vedené Spojenými státy. Mezi jejich úkoly patří mimo speciální průzkum či úderné akce také výcvik afghánských speciálních zásahových policejních jednotek tak, aby mohly vést samostatné operace a pomoc obyvatelstvu. To vše s cílem, aby Afghánci převzali odpovědnost za bezpečnost sami. Velení spojeneckých vojsk v Afghánistánu počítá s tím, že v roce 2014 předá vládu nad zemí tamním autoritám a také ozbrojeným složkám.

Skupina speciálních sil je složena mimo jiné z radistů, odstřelovačů, zdravotníků, pyrotechniků a dalších odborníků. Využívá množství techniky, například vozidla Iveco, Dingo, ve svém vozovém parku má i obrněnou sanitu.

Letos je v Afghánistánu přibližně 720 českých vojáků, postupně jich však bude ubývat. Vondra už dříve oznámil, že ke konci roku se bude stahovat vrtulníková jednotka. Příští rok bude v Afghánistánu působit nejméně o sto českých vojáků méně než letos, od druhé poloviny roku jejich počet klesne asi na 520. Mandát schválený parlamentem dává armádě možnost vyslat do Afghánistánu v roce 2012 až 640 vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám