Hlavní obsah

Kim na Sibiři odkýval konec jaderných testů i plynovod

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ulan Ude

Severokorejský vůdce Kim Čong-il se ve středu na Sibiři setkal s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem. Prohlásil, že je připraven uvalit moratorium na jaderné testy, budou-li obnoveny mezinárodní rozhovory o nukleárním programu KLDR. Kim je ochoten vrátit se k jednacímu stolu, aniž by předem požadoval splnění nějakých podmínek, uvedly ruské agentury s odkazem na Medvěděvovu mluvčí.

Foto: Dmitry Astakhov/RIA Novosti/Kremlin , Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv se severokorejským vůdcem Kim Čong-ilem

Článek

Kim Čong-il vyrazil ve svém pancéřovaném vlaku naposledy do Ruska v roce 2002. Jeho program byl tradičně opředen tajemstvím. S Medvěděvem se po úterním koupání v  jezeře Bajkal nakonec setkal na vojenské základně u města Ulan Ude na východě Sibiře.

Ruský prezident za hostem vážil cestu především kvůli plánovanému ruskému plynovodu do Jižní Koreje, který má vést přes území KLDR. Severní Korea výstavbu podporuje, řekl Medvěděv po setkání s Kimem, jehož zemi se nedostává peněz a jídla.

Severokorejský vůdce také souhlasí s obnovením šestistranných jednání o jaderném programu KLDR, která uvízla v mrtvém bodě před lety. „Severní Korea bude připravena vyřešit otázku uvalení moratoria na testy a výrobu jaderných zbraní,“ řekla Medvěděvova mluvčí Natalja Timakovová.

Spojené státy a Jižní Korea, s níž je KLDR stále de iure ve válce, podmiňují další kontakty jasným odhodláním Pchjongjangu učinit ústupky v rámci svého jaderného programu.

Navštívil i elektrárnu

K plánovanému plynovodu řekl Medvěděv, že bude více než 1700 kilometrů dlouhý a ročně by jím mohlo být dodáno až 10 miliard kubických metrů plynu.

Kimovi se v Rusku dostalo nejen záruk na dodávky až 50 000 tun obilí, ale mohl si také prohlédnout největší hydroelektrárnu na Dálném východě. Na programu jednání tedy mohly být i dodávky ruské elektřiny.

Foto: Dmitry Astakhov/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv se severokorejským vůdcem Kim Čong-ilem

Reklama

Výběr článků

Načítám