Hlavní obsah

Japonce decimuje vedro, kvůli úspoře energie šetří i na klimatizaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Nejméně 36 mrtvých si v Japonsku od začátku července vyžádala vlna veder. Téměř 22 000 lidí muselo být v souvislosti s horkým počasím hospitalizováno. Informovala o tom v pátek agentura AFP s odvoláním na místní úřady.

Foto: Profimedia.cz

Extrémně teplé počasí trápí většinu japonského území.

Článek

Extrémně teplé počasí trápí většinu japonského území. Tento týden se tři po sobě následující dny vyšplhala rtuť teploměru nad 35 stupňů Celsia. K tomu se přidává velká vlhkost vzduchu, což tepelnou zátěž lidského organismu dále zvyšuje.

Podle listu Asahi šimbun jen v pátek podlehly horku čtyři osoby - dva zemědělci, jeden člen ostrahy a jeden stavbař. Více než 900 pacientů bylo v týž den přijato do nemocnic s příznaky přehřátí; 20 z nich ve vážném stavu, dodala agentura Kjódó.

Situaci navíc zhoršuje fakt, že úřady žádají maximálně omezit užívání klimatizace, aby se šetřilo elektřinou. Takřka tři čtvrtiny z 54 japonských nukleárních reaktorů byly totiž zastaveny po jaderné havárii v elektrárně Fukušima při jarním zemětřesení a tsunami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám