Hlavní obsah

Japonci zveřejnili nové záběry tsunami, je na nich vidět totální chaos

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Necelé tři měsíce poté, co zasáhlo Japonsko extrémně silné zemětřesení spojené s vlnou tsunami, se na internet dostaly nové záběry z katastrofy. Video pochází z úplného severu prefektury Mijagi, z města Kesennuma.

Článek

Na záběrech, které byly zveřejněny na serveru LiveLeak ve středu, je vidět, jak se vlna od přístavu postupně vlévá do města a ničí vše, co jí stojí v cestě. Vlna mimo jiné svou silou odtáhla loď, která poté drtila vše, nač narazila.

Vlnu tsunami vyvolalo zemětřesení o síle devíti stupňů Richterovy škály, které udeřilo nedaleko japonského pobřeží 11. března. Vlna se rozlila hluboko do vnitrozemí. Ve Fukušimě zalila záložní generátory, takže selhal chladicí systém reaktorů a v nich se začalo tavit palivo.

Důsledkem byla nejhorší jaderná havárie od výbuchu reaktoru v Černobylu v roce 1986. Při japonské katastrofě zahynulo nejméně 15 tisíc lidí a dalších 10 tisíc lidí je stále pohřešováno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám