Hlavní obsah

Tornádo na Novém Zélandu strhávalo střechy, převracelo auta a zabíjelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Auckland

Dva lidské životy si vyžádalo řádění tornáda, které v úterý zasáhlo Auckland na novozélandském Severním ostrově. Živel v největším novozélandském městě strhával střechy domů, vyvracel stromy a převracel auta. Podle činitelů civilní obrany, na které se odvolává agentura Reuters, utrpělo zranění nejméně 14 lidí.

Článek

Tornádo udeřilo na severním předměstí Albany odpoledne místního času a postupovalo na jih. Škody napáchalo na pět kilometrů dlouhém pásu. Podle agentury DPA vítr v tornádu dosahoval rychlosti 200 kilometrů za hodinu.

Foto: Reuters

Tornádo převracelo v Aucklandu auta a strhávalo střechy.

"Je tu asi šest nebo sedm dost poškozených vozidel a viděl jsem auta, jak letí asi 30 metrů vzduchem," řekl agentuře AP Hamish Blair, majitel golfového obchodu v jedné z nejpostiženějších oblastí. Podle novozélandského rozhlasu se zřítila střecha obchodního střediska v Albany.

Foto: Nigel Marple, Reuters

Tornádo zničilo v Aucklandu světla.

Na Novém Zélandu je ročně zaznamenáno kolem 20 tornád. Většinou to jsou menší větrné smrště, které si jen zřídka vyžádají oběti na životech.

Foto: Reuters

Tornádo převracelo v Auckalndu auta

Nejhorší tornádo udeřilo v roce 1948 ve městě Hamilton. Zabilo tři lidi, osm desítek zranilo a zničilo skoro 200 domů. Před sedmi lety zabilo tornádo dva lidi v pobřežním regionu Taranaki.

Foto: Nigel Marple, Reuters

Tornádo zničilo v Aucklandu několik budov

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám