Hlavní obsah

Bin Ládin žil po útěku z Tora Bora ještě skoro rok v Afghánistánu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejhledanější terorista světa Usáma bin Ládin neutíkal před americkými a afghánskými vojáky na sklonku roku 2001 z horského komplexu Tora Bora na jih do Pákistánu, nýbrž na severovýchod do odlehlé afghánské provincie Kunar. Tam zůstal dalších deset měsíců. Napsal to britský list The Guardian s odkazem na zprávy vyšetřovatelů z americké věznice Guantánamo na Kubě.

Foto: Reuters

Vůdce teroristické organizace Al-Káida Usáma bin Ládin

Článek

Únik organizátora teroristických útoků proti USA z 11. září 2001 a šéfa sítě al-Káida bin Ládina, za nímž se tři týdny po dobytí Kábulu v prosinci stejného roku vydalo asi sto příslušníků amerických speciálních sil a tisíce afghánských příslušníků, je považován za první výrazný lapsus mezinárodní koalice v Afghánistánu.

Tora Bora, skalní komplex, který znal z války proti Sovětům v 80. letech a v jehož blízkosti žil po příchodu do země ze Súdánu v roce 1996, bin Ládin opouštěl v rychlosti. „UBL zanechal v Tora Bora své strážce,“ citoval strohé sdělení v jedné ze zpráv Guardian. „UBL náhle Tora Bora opustil s několika jedinci, které vybral,“ uvádí se v jiné.

Ačkoliv existuje množství teorií, kudy bin Ládin po deseti dnech bojů z těsného sevření v Tora Bora unikl, převládal názor, že směřoval na jih do Pákistánu, ačkoliv Islámábád do oblasti k zajištění svých hranic vyslal vojáky. Do Pákistánu se koneckonců vydalo několik jednotek z bin Ládinova okolí.

Nejméně dvě výpovědi získané při výsleších vězňů v americké věznici Guantánamo na Kubě a další zprávy tajných služeb USA však tvrdí, že bin Ládin v Afghánistánu zůstal. Dokumenty, k nimž se dostal Guardian, uvádí, že mířil opačným směrem – mezi koaličními vojáky a jejich afghánskými spojenci prošel na sever a severovýchod.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podle jednoho svědka bin Ládinovi pomohl s útěkem níže postavený velitel povstalců z Pákistánu a duchovní nazývaný Mauláví Núr Muhammad. Britský deník uvedl, že se může jednat o muže, jenž padl loni v táboře islamistů Miram Šáh v pákistánském Severním Vazíristánu. Muhammad měl podle výpovědi bin Ládinovi poskytnout 40 až 50 bojovníků, kteří ho a jeho pravou ruku Ajmána Zaváhrího dopravili do bezpečí.

První zastávku měla skupina v domě sympatizanta Avála Málima Gula v Džalálabádu nebo jeho blízkosti. Poté, co si bin Ládin a jeho společníci odpočinuli, vydali se na koních do provincie Kunar. Tam měli zůstat celých deset měsíců.

O jejich současném pobytu nejsou zprávy. Pohyb muže č. 2 v al-Káida Zaváhrího byl zaznamenán později v Pákistánu.

Do Pákistánu ovšem zamířila většina příslušníků al-Káida a jejich rodiny. Platí to i pro příbuzné bin Ládina. Svědkové vypověděli, že se bin Ládinovým třem ženám s pomocí podařilo vyklouznout z obleženého Kandáharu a dostat se do pákistánské Kvéty. Útěky platili příznivci. Jedna ze zpráv zmiňuje, že častými sponzory byla dvojice zámožných Saúdů.

Reklama

Výběr článků

Načítám