Hlavní obsah

Nálety na Libyi pokračují, z Tripolisu byly slyšet exploze a střelba

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis
Aktualizováno

Útoky na Libyi nepřestávají ani ve středu. Ráno bylo v Tripolisu slyšet výbuchy i silnou protiletadlovou palbu, uvedla CNN. Příčina explozí poblíž velké vojenské základny není známa, zřejmě šlo o nálet. Lodě NATO začnou hlídkovat u pobřeží Libye už ve středu, uvedl představitel aliance. Mají dohlížet na embargo na dovoz zbraní.

Článek

Podle zpravodaje BBC byl slyšet první výbuch v 5:30 místního času (4:30 SEČ), druhý pak v 6:15. Zřejmě šlo o exploze bomb nebo raket odpálených z letadel, protože byl slyšet také zvuk proudových motorů tryskových bojových letadel.

Podle libyjských oficiálních zdrojů si nálety vyžádaly desítky mrtvých.

V noci byla letecká aktivita nad Libyí menší než v prvních dvou dnech. Svědčí to o tom, že se bezletové zóny podařilo ustavit, koalice má jasnou převahu ve vzduchu a nemusí útočit na pozice protiletadlových raket. O vstupu do další fáze operace mluvil v úterý i její velitel admirál Samuel Locklear. [celá zpráva]

Americký ministr obrany v Moskvě avizoval snížení letecké aktivity nad Libyí po předání velení do rukou koalice.

Navzdory zavedení bezletových zón Kaddáfího pozemní síly nadále pokračují v útocích na rebely. Střelba byla podle BBC slyšet u Misuráty, kde jsou nasazeny tanky i dělostřelectvo. Tanky stojí před branami města. V úterý ve městě podle zpráv povstalců zahynulo 40 lidí.

Vrchní velitel operace admirál Samuel Locklear uvedl, že zpravodajské zdroje potvrdily, že Kaddáfího síly napadají civilisty. Lékař z místní přeplněné nemocnice uvedl, že bojovníci užívají při útocích všech zbraní a prostředků včetně mečů a holí. Ve městě není elektřina a chybí pitná voda.

Boje jsou hlášeny také z okolí Adžedábíje, kterou chtějí rebelové ovládnout.

Libye hledá východisko

V úterý večer vystoupil v televizi libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, který hřímal, že se nikdy nevzdá a křižáci budou poraženi. [celá zpráva]

Na jedné straně hovořil o  útoku fašistů, na druhé jej bagatelizoval: "Nevzdáme se, oni nás neterorizují, smějeme se jejich raketám. Libyjci se smějí raketám. Porazíme je jakýmkoli způsobem. "Podle něj vedou Libyjci "mezinárodní válku proti imperialismu, a proti despotismu".

Podle americké ministryně zahraničí ale hledá východiska.

"Slyšeli jsme, že lidé mu blízcí kontaktují lidi, které znají, v celém světě - v Africe, na Blízkém východě, v Evropě, v Severní Americe i jinde - a ptají se: Co máme dělat? Jak se z toho všeho máme dostat," řekla Clintonová o Libyi, která již pátým dnem čelí mezinárodní letecké ofenzivě.

"Nevím o tom, zda i on sám navazuje tyto kontakty, ale vím, že lidé jsou pověřeni jednat jeho jménem," dodala podle výňatků z jejího rozhovoru, který přetiskla agentura AFP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám