Hlavní obsah

Operace nad Libyí vstoupila do další fáze, útoky pokračují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Operace Odyssey Dawn, jejímž cílem je prosadit rezoluci Rady bezpečnosti OSN 1973 o Libyi, vstoupila do další fáze. Uvedl to v úterním rozhovoru pro televizi SkyNews velitel koaličních sil admirál Samuel J. Locklear. Současně popřel, že by koaliční letectvo poskytovalo krytí povstalcům bojujícím proti Kaddáfímu. Libye večer vyhlásila jednostranné příměří.

Článek

Libye vyhlásila další příměří. Uvedl to generální tajemník Pan Ki-mun, s nímž hovořil po telefonu libyjský premiér. Je to už třetí příměří vyhlášené Tripolisem. První dvě ale nedodržoval. Před vyhlášením byla z Tripolisu slyšet palba protiletadlových děl.

Admirál Samuel J. Locklear uvedl, že operace už vstoupila do další části, a vysvětlil, že další masivní útoky střelami s plochou dráhou letu se nyní nedají čekat.

„V každé vojenské kampani jako je tato, kde je velká síla a silná protivzdušná obrana, je na úvod potřeba vytvořit prostor pro nastolení převahy ve vzduchu. Proto jste viděli nasazení nějakých 160 tomahavků,“ řekl admirál a popsal postup, který následoval po dosažení nadvlády ve vzduchu. „Vytvořila se nejprve bezletová zóna nad Benghází a pak se rozšířila dál.“

Foto: Právo

Klíčové podle něj bylo ustavení zóny nejprve nad Benghází, které bylo pod tlakem Kaddáfího vojsk a představovalo poslední baštu rebelů.

Nyní se síly věnují střežení bezletové zóny a soustřeďují se na zásahy proti Kaddáfího silám.

Podle televize Al-Džazíra zahynul i jeden z velitelů elitní brigády u Tripolisu.

Britský ministr zahraničí William Hauge vyzdvihl, že ustavení bezletových zón mělo velký význam. Podle něj zachránilo mnoho životů

Locklear odmítl, že by alianční stroje poskytovaly krytí povstalcům, aby mohli postupovat na Tripolis. „Síly Kaddáfího pokračují v bojích, a proto na ně lze útočit.“ Objevily se informace, že tyto útoky provádějí kolmostartující Harriery americké námořní pěchoty.

„Jakmile by Kaddáfího síly vyhlásily příměří a dodržovaly je, tak bychom s útoky skončili,“ uvedl Locklear. Jinak to ale vidí povstalci.

"Potřebujeme další nálety. Chceme, aby (spojenci) bombardovali jejich letiště a tanky," řekl v pondělí agentuře AFP jeden z povstalců připravených k útoku na Adžedábíju. [celá zpráva]

Mluvčí britského náčelníka štábu John Lorrimer zásahy proti pozemním silám také ocenil a zdůraznil, proč je v nich nutné pokračovat: "Libyjské síly se dopouštěly masakrů v oblastech okolo města. Vojenská intervence to zastavila."

Připomenul ještě Kaddáfího starší vyjádření, že jeho muži budou při čistění země od vzbouřenců postupovat dům od domu.

Na Kypr také už dorazily dvě katarské letadla. Katar je tak první arabskou zemí, která se bude podílet na kontrole bezletových zón nad Libyí.

Reklama

Výběr článků

Načítám