Hlavní obsah

Mléko a špenát z okolí japonské jaderné elektrárny jsou radioaktivní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Hladina radiace ve špenátu a v mléce z farem poblíž jaderné elektrárny Fukušima 1 překročila normu, uvedla v sobotu japonská vláda. Je to první zpráva o tom, že se radiace dostala do potravin, napsal list Washington Post. Japonsko také podle SkyNews zastavilo nejen prodej potravin, ale také mořských plodů a ryb ulovených z oceánu poblíž Fukušimy. Kontaminovaná radioaktivním jódem je i voda.

Foto: Reuters

Poškozený komplex jaderné elektrárny Fukušima

Článek

Kontaminované mléko bylo nalezeno ve vzdálenosti asi třiceti kilometrů od elektrárny, špenát pak dokonce pocházel ze sousední prefektury Ibaraki, uvedl tajemník vlády Jukio Edano. Dodal ale, že i když byla norma překročena, požití těchto produktů nepředstavuje zdravotní riziko.

Kontaminované mléko bylo nalezeno ve vzdálenosti asi třiceti kilometrů od elektrárny, špenát pak dokonce pocházel ze sousední prefektury Ibaraki, uvedl tajemník vlády Jukio Edano. Dodal ale, že i když byla norma překročena, požití těchto produktů nepředstavuje zdravotní riziko.

„Není to tak, že budete poškozeni, pokud byste je snědli. Nebylo by ale dobré v konzumaci pokračovat nepřetržitě po delší dobu," uvedl Edano podle listu Washington post. Úroveň radiace ve špenátu překročila normu o 20 procent.

Zákaz vývozu potravin 

Japonsko nařídilo zákaz vývozu všech potravinářských výrobků pocházejících z prefektury Fukušima, na jejímž území stojí poškozená jaderná elektrárna. Podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) mohou kontaminované potraviny krátkodobě ohrozit lidské zdraví.

"Ačkoli má radioaktivní jód krátký poločas rozpadu kolem osmi dní a během týdnů se přirozeně rozkládá, existuje krátkodobé riziko, jemuž je lidské zdraví vystaveno, vstřebá-li jej s potravou lidský organismus," uvedla dnes ale MAAE v souvislosti se zákazem vývozu potravin ze zasažené oblasti.

Japonské úřady doporučily užívání jódových tablet lidem evakuovaným z oblasti. Podle MAAE dostaly místní úřady příslušné instrukce už ve středu. Jodové pilulky mohou pomoci ochránit štítnou žlázu před rakovinnými účinky jaderného ozáření.

Silné otřesy v Ibaraki

Prefekturu Ibaraki v sobotu zasáhlo zemětřesení o síle 6,1 stupně Richterovy škály a epicentrum se nacházelo necelých 100 kilometrů jihovýchodně od Tokia.

Práce na poškozené elektrárně neustávají 

Japonští inženýři v sobotu v jaderné elektrárně Fukušima 1, ze které po zemětřesení unikala radiace, pokračovali ve zprovozňování čerpadel, které by pomohly ochladit palivové tyče a zamezit tak šíření radiace. Během soboty bude napojen na zdroj proudu chladící okruh druhého reaktoru. Operátoři přitom doufají, že čtyři z šesti bloků znovu napojí dnes a další v neděli.

Přístupové místo elektrárny se podle prohlášení energetické společnosti Tepco podařilo napojit na externí elektrické vedení. Společnost zároveň potvrdila, že elektřinu je možné přivádět.

Hasiči mezitím pokračovali v chlazení třetího reaktoru pomocí vodních děl. Nasazeno je jich třicet. Během dvaceti minut zaplavily budovu 60 tunami mořské vody.

Zemětřesení o síle devíti stupňů Richterovy škály zasáhlo Japonsko 11. března. Vyvolalo několikametrové vlny tsunami, které kromě stovek kilometrů ostrova Honšú poškodily chladicí systémy elektráren Fukušima 1, Fukušima 2 a Tokai.

Podle policie citované agenturou DPA si katastrofa oficiálně vyžádala 6911 mrtvých. Asi 10 700 lidí se podle Reuters pohřešuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám