Hlavní obsah

Kaddáfího vojáci zbili štáb BBC, novináři popsali mučení vězňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Brusel
Aktualizováno

Vojáci libyjského vůdce Muammara Kaddáfího zadrželi štáb BBC, který se snažil dostat do obléhaného města Zavíja 50 kilometrů na západ od metropole Tripolisu. Vojáci reportéry 21 hodin zadržovali a bili pěstmi i puškami.

Foto: Reuters

Dva ze zadržovaných novinářů Feras Killani a Goktay Koraltan

Článek

Britská stanice uvedla, že její zaměstnanci byli zadrženi už v pondělí. V té době o Zavíju obsazenou povstalci tvrdě Kaddáfího jednotky bojovaly. Město nakonec dobyly a ve středu podle agentur obsadily její centrum.

Trojice reportérů se počátkem týdne snažila obejít vládní zákaz a vstoupit do města. Vojáci reportéry spoutali, zavázali jim oči a odvezli je do kasáren v Tripolisu.

„Postavili nás ke zdi. Byl jsem poslední v řadě. Podíval jsem se a viděl muže v civilním oblečení a automatickou puškou. Udeřil s ní každého do krku. Když jsem se na něj podíval, začal křičet, přišel ke mně, přiblížil mi zbraň ke krku a dvakrát zmáčkl spoušť. Kulky prosvištěly kolem mých uší. Vojáci se jen smáli,“ popsal Chris Cobb-Smith.

Novináři popsali, že vojáci zadržované mučili. „Nemohu dostatečně popsat, jak zlé to bylo. Většina měla zakrytou hlavu a pouta opravdu na těsno, všichni měli oteklé ruce a zlomená žebra. Byli v agónii, křičeli,“ uvedl další z reportérů Goktay Koraltan.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V libyjském Rás Lanúfu pokračují bojeVideo: Reuters

EU a NATO zvažují zásah

Reportéři byli posléze propuštěni a zástupce libyjské vlády se BBC omluvil.

Mezitím Kaddáfího jednotky s těžkou technikou útočí dál na pozice povstalců. Při bombardování Rás Lanúfu údajně zemřelo sedm lidí.

V Bruselu o situaci v zemi jednají ve čtvrtek a v pátek představitelé EU a NATO. USA s některými spojenci zvažují možnost vyhlášení bezletové zóny nad Libyí. Rusko ale vojenský zásah odmítlo.

Podle agentury Reuters ohlásila Francie podporu náhradní vládě, kterou v Benghází ustavili libyjští povstalci.

Další vývoj situace v Libyi:
Evropská unie rozšířila sankce vůči Kaddáfího režimu na pět klíčových finančních institucí.
Podle Mezinárodního výboru Červeného kříže upadla Libye do občanské války.
Rusko odmítlo vojenský zásah v Libyi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám