Hlavní obsah

Vedení Tálibánu chce azyl v neutrální zemi

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Afghánské povstalecké hnutí Tálibán žádá poskytnutí základny pro své velitele předtím, než začnou s vládou vyjednávat o míru. Podle vyjádření jejich bývalého velvyslance pro britský deník The Daily Telegraph by vedoucím tálibům mohl poskytnout útočiště některý z arabských států v oblasti Perského zálivu, Turecko nebo Čína.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý velvyslanec Tálibánu mulla Zaíf

Článek

„Tálibán je pro svět psancem. Nemá žádné bydliště,“ řekl bývalý velvyslanec Tálibánu v Pákistánu mulla Abdul Salám Zaíf s tím, že dokud povstalci nebudou mít bezpečné útočiště, nemohou začít žádná plodná jednání.

„Kdybych byl Tálibán, vybral bych si zemi blízko Afghánistánu, ovšem neutrální, jako Spojené arabské emiráty, nějakou, která nemá zájem vměšovat se v Afghánistánu, jako Pákistán nebo Čína,“ dodal Zaíf. Formální úřad by podle něj pomohl tálibům při přeměně z bojovníků na politiky.

Ačkoliv Zaíf tvrdí, že nehovoří za Tálibán, analytici ze skutečnosti, že byl vládou propuštěn a dostal privilegovanou pozici v Kábulu, vyvozují, že s bývalými druhy udržuje těsný kontakt a mohl by být hlavním prostředníkem při vyjednávání o míru.

Bývalého velvyslance zatkli na podzim 2001, načež strávil téměř čtyři roky v americké věznici na Guantánamu, načež byl předán do Afghánistánu.

Ahmed Rašíd, odborník na problematiku regionu a známý afghánského prezidenta Hámida Karzáího, nedávno hovořil s pěti bývalými veliteli Tálibánu, kteří rovněž uvedli, že teď, když hnutí přišlo o opěrné body v Kandaháru a Hílmandu, chce si zřídit základnu v neutrální zemi – v arabských zemích zálivu, v Turecku, v Japonsku nebo dokonce v Německu. Rašíd ale tvrdí, že vedoucí Tálibánu chtějí volně jednat bez toho, aby se do toho vkládal Pákistán.

Reklama

Výběr článků

Načítám