Hlavní obsah

Nepálský korunní princ byl zadržen kvůli střelbě

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káthmandú

Nepálská policie zadržela v úterý korunního prince Parase Šáha, který vystřelil během hádky ze své zbraně a pak utekl. V neděli se podle BBC restauraci pohádal s dvěma hosty, podle některých zpráv cizinci, podle s dcerou vicepremiéra Sudžáty Kojraly a jejím mužem.

Foto: Profimedia.cz

Nepálský princ Paras Šáh

Článek

Dopadený princ po zadržení přiznal, že vystřelil, ale prohlašuje, že měl vážný důvod. Podle něj měli oba hosté v restauraci nepodložené a provokativní poznámky k jeho roli a instituci, kterou reprezentuje. V roce 2008 země přestala být královstvím a stala se federativní republikou. [celá zpráva]

Hned po hádce princ opustil restauraci, ale za hodinu a půl se vrátil a vypálil do vzduchu, aniž by kohokoli zranil, či způsobil škodu na majetku.

Pak utekl do lesní oblasti Pokhara vzdálené asi 200 kilometrů západně od Kathmandú. Policie oblast obklíčila a prince zatkla. Šéf policie v Káthmandú Rhameš Kharel řekl BBC: „Vyšetřujeme případ. Vláda ustavila komisi. Jsem si jist, že vláda podnikne adekvátní akci, protože nikdo není nad zákonem.“

Princ byl ještě v dobách, kdy byl Nepál královstvím, velmi neoblíbený kvůli tomu, že žil jako playboy. Hodně též pil a jeho život byl plný skandálů.

Když v roce 2008 přestal být Nepál královstvím, Šáh odjel do Singapuru, což zdůvodňoval zdravotními problémy. Před dvěma lety prodělal infarkt. Navíc chtěl, aby děti chodily do školy, což v chaotické situaci v Nepálu v době konce království nebylo možné.

Královská rodina plná násilí

Šáh je jediným synem odstaveného krále Gjanédry, který se dostal na trůn v roce 2001, když byl zastřelen jeho bratr, král Birendra. Birendru zabil Šáhův bratranec, princ Dipenda. Při masakru v královské rodině postřílel devět lidí včetně svých královských rodičů. Pak obrátil zbraň proti sobě.

Podle Šáha byl Dipendra naštvaný, že Birendra chtěl zrušit absolutistickou formu monarchie a navíc neschválil smlouvu o nákupu zbraní. Rodina Dipendrovi také neschválila nevěstu.

Podle Šáha nebyl Dipendra při masakru opilý, ale jednal impulsivně. I o své střelba princ tvrdí, že byla impulsivní: „Vypálil jsem do vzduchu ze své pistole, protože jsem cítil zlost." Nechtěl prý nikomu ublížit.

Poslední král Gjanédra po nástupu na trůn upevňoval svou moc, v roce 2005 rozpustil parlament, stal se absolutistickým mocnářem, avšak o tři roky později se vzdal trůnu pod tlakem opozice a maoistických vzbouřenců, které nedokázal režim potlačit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám