Hlavní obsah

V Nepálu skončilo království, vyhlášena republika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁTHMÁNDÚ
Aktualizováno

Nepálské ústavodárné shromáždění vzešlé z dubnových voleb vyhlásilo ve středu republiku. Ukončilo tak 239 let trvající éru jediné hinduistické monarchie. V této himalájské zemi byla teprve v roce 1990 vyhlášena konstituční monarchie, jež nahradila absolutistické uspořádání státu. Král Gjánédra by teď měl do 14 dnů opustit svůj palác a stát se řadovým občanem.

Foto: Gopal Chitrakar , Reuters

Nepálský král Gjánédra se stane řadovým občanem.

Článek

Uvedení šesti stovek zákonodárců do úřadu a přechod k republikánskému zřízení je klíčová součást mírového procesu, který má skoncovat s desetiletím krvavých bojů, při nichž zahynulo přes 13 000 lidí. Partyzánskou válku proti monarchii vedli deset let maoisté, jejichž frakce zvítězili v dubnových volbách.

Většinu nepálského obyvatelstva tvoří hinduisté a král byl tradičně považován za ztělesnění boha Višnu. Popularita nynějšího krále Gjánéndry ale silně poklesla v roce 2005, když ve snaze zabránit rýsující se dohodě vlády s maoistickými povstalci kabinet rozpustil a snažil se vládnout jako absolutní monarcha. Vyvolal tak silné protikrálovské demonstrace, a proto o rok později od svého pokusu ustoupil a předal moc opět politickým stranám.

Králův odchod z paláce ze 70. let v centru hlavního města nesou těžce roajalisté a umírnění. Radikálové stáli i přes přísná bezpečnostní opatření v Káthmándú v posledních dnech za sérií bombových atentátů. Při tom úterním bylo zraněno i jedno dítě.

Všeobecně se očekává, že nyní již exkrál nařízení o opuštění paláce uposlechne. Pokud tak neučiní sám, bude vypuzen, oznámili političtí předáci. Sám Gjánéndra se dosud ke zrušení monarchie nijak nevyjádřil. Pouze vzkázal, že hodlá zůstat v Nepálu.

Monarchie ve světě
- K monarchistické formě vlády se v současnosti hlásí 45 zemí ze 192 členských zemí OSN. Zatím poslední monarchií, která přešla na republikánskou formu vlády se loni stala tichomořská Samoa, když zemřel její poslední nevolený panovník Malietoa Tanumafili II. - Poslední evropskou zemí, která se prohlásila republikou, byla v prosinci 1974 ostrovní Malta. Nadále ale zůstala členem britského Společenství národů. Rok před Maltou zrušilo monarchii Řecko. - Za posledních 100 let zavrhlo monarchii kolem šesti desítek zemí a několik dalších její zrušení pouze proklamovalo. Monarchie byly rušeny jednak pokojným způsobem přijetím potřebného legislativního rámce, mnohdy však násilím v podobě převratů a v důsledku válek. Od druhé světové války počet republik ve světě převyšuje počet monarchií. Mezi země, které dočasně upustily od monarchistické formy vlády patří například Španělsko nebo Kambodža. - Nejvíce monarchií se nachází v Asii, kde je jich celkem 14 (Bahrajn, Bhútán, Brunej, Japonsko, Jordánsko, Kambodža, Katar, Kuvajt, Malajsie, Nepál, Omán, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Thajsko). V Evropě jich figuruje 12 (Andorra, Belgie, Dánsko, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Monako, Nizozemsko, Norsko, Španělsko, Švédsko, Vatikán, Velká Británie), devět ve Střední Americe (Antigua a Barbuda, Bahamy, Barbados, Belize, Jamajka, Grenada, Svatá Lucie, Svatý Kryštof a Nevis, Svatý Vincenc a Grenadiny), šest v Austrálii a Oceánii (Austrálie, Nový Zéland, Papua-Nová Guinea, Šalamounovy ostrovy, Tonga, Tuvalu), tři v Africe (Lesotho, Maroko, Svazijsko) a jedna monarchie v Severní Americe (Kanada).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám