Hlavní obsah

V Pákistánu útočil bezpilotní letoun USA, zabil 13 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islamábád

Při sobotním útoku amerického bezpilotního letadla zemřelo v kmenové oblasti severozápadního Pákistánu 13 lidí. Informovala o tom agentura AP. USA k nelibosti Islámábádu používají tyto stroje k útokům na bojovníky Tálibánu a al-Káidy.

Foto: Athar Hussain, Reuters

Voják na místě útoku v Pákistánu. Ilustrační foto

Článek

Rakety vypálené z letadla zasáhly dům ve vesnici ležící v blízkosti města Miranšáh. Je to středisko oblasti Severního Vazíristánu, která leží na hranici s Afghánistánem. Podle svědků citovaných agenturou Reuters další letadla nad oblastí stále krouží, takže se lidé dlouho báli přiblížit k zasaženému domu.

USA letos znásobily útoky bezpilotními letouny na pákistánské pohraničí, aby tam zabránily Tálibánu připravovat se na akce proti koaličním jednotkám v Afghánistánu. Přiměl je k tomu prosincový útok jordánského sebevraha, který při atentátu na americké základně ve východoafghánské provincii Chóst zabil sedm zaměstnanců Ústřední zpravodajské služby (CIA). Právě ta útoky bezpilotními letadly z Afghánistánu organizuje.

Při jednom z těchto útoků Američané letos zlikvidovali člena vedení Al-Káidy Mustafu abú Jazída.

Pákistán proti narušování svrchovanosti svého území protestuje oficiálně ve Washingtonu, ale odborníci se domnívají, že aspoň některých z těchto útoků se pákistánská vláda účastní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám