Hlavní obsah

Střelu letící vaším směrem najisto poznáte, vědí vojáci

Novinky, Tomáš Reiner, Lógar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lógar

Ten zvuk nezaměníte s jiným. Nemusíte nutně spatřit světelný záblesk, abyste věděli, co ten svistot znamená. Odpálená střela. Všichni na zem. Rána po dopadu, naštěstí to bylo daleko. Hromadný úprk do krytu. Redaktor Novinek popisuje svůj pobyt na vojenské základně v afghánském Lógaru.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Čeští vojáci před výjezdem na patrolu

Článek

V bunkru se tísní dvojnásobný počet lidí, než je jeho kapacita. Češi a Američané na základně USA. Přemýšlím, co bude dál. Jak dlouho tady budeme dřepět? V kapse mi zadrnčí mobil, zřejmě žena. Nezvedám to.

Američtí vojáci kolem mě jsou vzrušeně hluční. Drobné vtípky přejdou v pouhé poznámky nejhrubšího zrna opakované dokola. Nelze si představit větší kontrast mezi těmito příslušníky a disciplinovanými Čechy, kteří se záhy začínají koordinovat a hlásit štábu své počty v jednotlivých krytech.

Američané je přitom klidně dál ruší. České velení zjišťuje, že nikdo nechybí, ještě než americká strana vyhlásí povolení vyjít ven.

Mate mě frivolní atmosféra v amerických řadách za takovéto situace, i když vím, že místo odpalu už za ně jejich kolegové podle dráhy letu střely stanovují. „Může to být i proto, že je to velká armáda zvyklá na to, že její vojáci často umírají?“ ptám se známého důstojníka, který opouští bunkr se mnou. „Může,“ odpověděl.

Arthur čeká na bojové využití

Vlastně se nic nestalo – s jarem a příznivějším počasím pro afghánské povstalce byly směrem k jedné základně poprvé po měsících vypáleny dvě nijak přesně zaměřené střely, které skončily dostatečně daleko od první z bariér a plotů. Jistě.

Nicméně mě v té souvislosti napadlo ještě něco. Vzpomněl jsem si na spor o arthura – to je radiolokátor čili přístroj, který detekuje protivníka už při odpalu a rychleji tedy také určuje jeho pozici.

Vláda koupila tři kusy v roce 2004 a od té doby arthur na své bojové využití čeká. Čeští vojáci v Afghánistánu by si ho zasloužili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám