Hlavní obsah

Karzáí před poslanci hrozil, že se přidá k Tálibánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul/Washington

Afghánský prezident Hamíd Karzáí pohrozil, že kvůli tlaku Západu na reformu jeho vlády opustí politiku a přejde k radikálnímu hnutí Tálibán, které bojuje proti přítomnosti mezinárodních sil v zemi. Informovala o tom v úterý tisková agentura PA. USA jeho sobotní výroky znepokojily.

Foto: Dusan Vranic/Pool , Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Článek

Karzáí to v sobotu řekl před skupinou poslanců. Přestože ti to označili za spíše neškodný výlev, mluvčí Bílého domu Robert Gibbs nad tím neskrýval znepokojení. „Jménem amerického lidu jsme těmito výroky zklamáni,“ řekl.

Vztahy mezi Karzáím a americkou vládou jsou napjaté, protože afghánský prezident obvinil Washington z vměšování do záležitostí jeho země. USA po něm požadují reformu vlády a tvrdší postih korupce.

Gibbs naznačil, že by mohla být zrušena i Karzáího schůzka s americkým prezidentem Obamou naplánovaná na 12. května. "Uvidíme samozřejmě, jestli prezident (Karzáí) bude pokračovat ve svých poznámkách, nebo jaký bude další vývoj, abychom se ujistili, že je schůzka konstruktivní," citovala Gibbse agentura AFP. Setkání bylo domluveno během bleskové návštěvy Obamy v Afghánistánu v březnu. Zatím zrušeno nebylo.

USA stále zdůrazňují, že Karzáí je jejich nejbližší spojenec ve válce proti terorismu v Afghánistánu

Karzáí se účastnil zasedání šúry v baště Tálibánu

Nedělní Wall Street Journal k víkendovému setkání Karzáího s poslanci, kterých bylo asi 70, napsal, že afghánský prezident také upozornil, že povstání Tálibánu by se mohlo začít považovat za legitimní hnutí odporu, pokud se budou USA dál vměšovat do vnitropolitických záležitostí Afghánistánu.

Karzáí  o velikonočním víkendu také překvapivě zamířil do Kandaháru, kde se účastnil zasedání místní rady starších tzv. šúry. Kandahár je baštou Tálibánu a jednotky NATO plánují, že by se jej v červnu pokusily vojensky ovládnout . [celá zpráva]

Karzáí je Paštun stejně jako vůdci Tálibánu.

Karzáí může být na drogách

Oleje do ohně v úterý přilil bývalý zástupce šéfa mise OSN v Afghánistánu Peter Galbraith, který vyjádřil podezření, že Karzáí není duševně zcela v pořádku, a naznačil, že by mohl být závislý na drogách.

„Může být velmi emotivní, impulzívní. Vlastně osoby blízké prezidentskému paláci říkají, že má určitý vztah k nejvýnosnějším vývozním produktům Afghánistánu,“ prohlásil Galbraith.

Bývalý činitel OSN už svůj výrok blíže neupřesnil. Afghánistán je každopádně dlouhá léta největším výrobcem a vývozcem opia, do jeho prodeje je zapleten i Karzáího starší bratr Ahmad Wál.

Reklama

Výběr článků

Načítám