Hlavní obsah

Čína se připojí k mezinárodní misi proti pirátům u Somálska

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína se připojí k mezinárodní námořní misi proti pirátům u somálského pobřeží. V pátek to oznámila stanice BBC. Čínské lodě v oblasti Adenského zálivu dosud chránila pouze čínská obchodní plavidla.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Článek

Čínské námořnictvo se tak připojí k silám Spojených států, NATO a Evropské unie ve skupině Shade, aby chránila koridor v západní části Indického oceánu. Právě zde piráti útočí nejčastěji, i když v poslední době jsou podle mluvčích mezinárodních sil méně úspěšnější.

Dohoda předpokládá, že se na Čínu vztahuje předsednictví námořní mise, které se točí. Podle hongkongského listu South China Morning Post Peking za přijetí do Shade lobboval několik měsíců.

Čína se ve zvýšené míře začala v oblasti angažovat po říjnovém únosu její nákladní lodě, kterou piráti o dva měsíce později vydali po obdržení tučného výkupného až čtyř miliónů dolarů. [celá zpráva]

Podle analytiků má ale Peking zájem na rozšíření své námořní působnosti. Minulý měsíc naznačila záměr vybudovat námořní základnu na Blízkém východě. Byla by to první základna čínského námořnictva v zahraničí. [celá zpráva]

Z růstu námořního vlivu Číny mají obavy zejména její jihoasijští sousedé, s nimiž Peking vede spor o nárokované atoly v Jihočínském moři.

Reklama

Výběr článků

Načítám