Hlavní obsah

Čína chce námořní základnu na Blízkém východě

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Přední čínský námořní důstojník navrhl vybudování stálé základny pro čínské válečné lodě v Adenském zálivu. Měla by sloužit k podpoře plavidel operujících v oblasti proti pirátům. Byla by to první čínská námořní základna v zahraničí.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Článek

Návrh kontraadmirála Jina Čou, přednesený ve státním rozhlase, se objevil na internetových stránkách ministerstva obrany. Čou uvedl, že podpora flotily proti pirátům u somálských břehů na dálku je namáhavá. Doplnil, že ostatní země čínské potřebě porozumí.

„Věřím, že relativně bezpečná a stabilní základna pro doplnění zásob a opravy by byla vhodná,“ řekl admirál, aniž by upřesnil, kde by měla stát. Doplnil jen, že konečné rozhodnutí je na komunistické straně.

Návrh se objevil po pondělním propuštění čínské nákladní lodě a její 25členné posádky somálskými piráty, kteří za ni vyinkasovali až čtyři milióny dolarů.

Čína v současnosti nemá žádné základny v zahraničí, její lodě však chrání námořní plavidla v Adenském zálivu už přes rok. Kvůli údajné obavě Číňanů z odmítavé reakce zahraničí první čtyři měsíce nikde nekotvily. „Postupně všichni poznali, že tam vykonáváme legitimní mezinárodní závazky a pomáháme i lodím z jiných zemí,“ poznamenal Čou.

V oblasti Adenského zálivu mají základny Spojené státy a Francie. Čínské námořnictvo v této části světa nebylo od dob dynastie Ming (1368 - 1644). Britský deník The Daily Telegraph napsal, že Čína, který je největším importérem ropy na světě, uvažuje také o základnách v Indickém oceánu a Jihočínském moři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám