Hlavní obsah

Tálibán poprvé pustil Červený kříž ke svým zajatcům

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Poprvé za osm let, kdy koaliční síly v Afghánistánu válčí s hnutím Tálibán, bylo pracovníkům Mezinárodního výboru Červeného kříže (ICRC) dovoleno navštívit vězení Tálibánu. Oznámil to britský list The Times.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovníci hnutí Tálibán

Článek

Pracovníci ICRC navštívili trojici afghánských policistů zadržovaných v severozápadní provincii Badghís minulý měsíc a za pár dní mohli návštěvu zopakovat. Šéf delegace Červeného kříže v Kábulu Reto Stocker to označil za průlom.

Mluvčí tálibů v provincii uvedl, že inspekce nepotřebovala schválení od velení Tálibánu, které se většinou nachází v Pákistánu. Podle analytiků to ale není pravděpodobné.

O motivech povstalců se spekuluje a není ani jasné, proč Červený kříž o návštěvě informoval s takovým časovým odstupem. Někteří vládní představitelé tvrdí, že Tálibánu jde o lepší obraz své organizace. Využívá přitom neslavné pověsti amerických věznic, kam se ICRC také nemohl dlouho dostat.

Timesy upozornily, že Tálibán na územích, která ovládl, zřídil islámské soudy a věznice jsou jen přirozeným pokračováním. Podle deníku hnutí zřídilo v Afghánistánu paralelní vládu. Například v provincii Hílmand v srpnu zakázalo bez jeho povolení používat cesty z a do města Laškar Gah.

Podle ICRC není jasné, kolik lidí Tálibán v Afghánistánu zadržuje. Zřejmě mezi nimi je i americký voják Bowe Bergdahl, který zmizel koncem června na východě země.

Červený kříž si podle The Times vydobyl respekt všech znesvářených stran v konfliktu. Nedávno pomohl k úmluvě o klidu zbraní na odklizení mrtvol z bojiště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám