Hlavní obsah

Předvolební masakr na jihu Filipín si vyžádal 46 obětí

– Manila • Aktualizováno
Novinky, CNN, ČTK, Wall Street Journal

Na 46 stoupl v úterý podle BBC počet obětí předvolebního masakru na jihu Filipín. Gang asi stovky odzbrojených lidí napadl v pondělí padesátičlennou skupinu příznivců místostarosty Esmaela Mangudadaty, kterého šla jeho žena zapsat jako kandidáta do voleb guvernéra. Mezi oběťmi je sama politikova žena, dvě jeho sestry i 12 novinářů a členové jeho strany.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ozbrojenci na Filipínách unesli a zabili nejméně 39 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Padesátičlenná skupina jedoucí v autech byla nejprve unesena, pak její členy povraždili. Skupinu napadli ve vesnici Masalay. V pondělí bylo objeveno 21 těl ležících hned vedle vozidel, jimiž cestovali.

V úterý vojáci odhalili narychlo zakryté hroby v kopcích provincie Maguindanao a našli v nich oběti pondělního masakru.

"Oblast, kde byla těla nalezena, je velká. Nacházíme těla každou hodinu," řekl ministr vnitra Ronaldo Puno tiskové agentuře AFP.

Těla ležela v mělkých hrobech, jeden z nich byl masový. Poblíž něj stál buldozer.

Zpravodaj agentury Reuters viděl 22 těl - 14 ženských a osm mužských - se střelnými a sečnými ranami. Někteří muži měli ruce svázané za zády, nejméně dvě ženy byly těhotné.

Mangudadatu, který patří k mocnému místnímu klanu, sdělil, že útočníci ženy předtím, než je zavraždili, ještě brutálně znásilnili.

Foto: Erik de Castro, Reuters

Filipínci vykopávají mělké hroby obětí

Mrtví patřili do skupiny 50 lidí, kteří byli uneseni v pondělí neznámými ozbrojenci, když jeli auty podat registraci pro květnové volby guvernérů. Esmael Mangudadatu, který v koloně nejel, v místním rozhlase řekl, že čtyřem lidem se podařilo uniknout masakru a jsou nyní pod jeho ochranou. "Vyjdou ve správný čas, nyní jsou v bezpečí," ujistil.

Foto: Erik de Castro, Reuters

Zoufalou ženu odvádějí od těla příbuzného.

V oblasti vyhlásili výjimečný stav

Filipínská prezidentka Gloria Macapagalová-Arroyová vyhlásila v oblasti na dobu neurčitou výjimečný stav. Platí v provinciích Maguindanao a Sultan Kudarat a ve městě Cotabato.

Prezidentka vyslala do oblasti vojenské posily a odvolala policejního šéfa provincie Maguindanao.

"Je nezbytně nutné zabránit dalším případům bezprávního násilí," řekl tiskový mluvčí prezidentky Cerge Remonde.

Ministr vnitra slíbil, že vyšetřování bude uzavřeno během několika dní a viníci budou zatčeni. Policie podle něho má určité informace o pachatelích. Zřejmě jde o politické soupeření. [celá zpráva]

Mangundadatu obvinil z masové vraždy svého politického soupeře, současného guvernéra Datua Andala Ampatuana, který vládne konkurenčnímu klanu. "Bylo to předem plánované, protože předem vykopali velkou jámu na těla," sdělil  Mangudadatu.

"Je faktem, že Filipíny stále ovládají klany a místní válečníci. Tito lidé jsou monstra, která vytvořila prezidentka Arroyová a předchozí vlády," řekl  BBC autor několika knih o korupci na Mindanau Marites Vitug. Na ostrově navíc působí komunističtí partyzáni a islámští radikálové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám