Hlavní obsah

Američané zaplatí tálibům, kteří složí zbraně a dají se k vládě

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí velitelé v Afghánistánu zaplatí tálibům, kteří přejdou na stranu vlády a budou bránit svá města a vesnice proti extremistům. Umožňuje to nový zákon o financování operací Pentagonu v příštím roce, který šel ve středu k podpisu prezidentovi. Vyčleňuje k tomu 1,3 miliardy dolarů.

Foto: Oleg Popov , Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

„Budou placeni především za obranu svých měst a vesnic,“ citovala agentura Reuters předsedu senátního výboru pro ozbrojené síly Carla Levina a upozornila, že takový program byl úspěšný v Iráku, kde k vládním silám přešlo kolem 90 tisíc povstalců.

V březnu 2010 už delší než Vietnam

Prezident Barack Obama se v Bílém domě už pošesté sešel k válečné poradě s vedením armády a ministry. USA mezitím v úterý ztratily v Afghánistánu dalších osm vojáků a říjen se s dosavadními 55 mrtvými stal pro Pentagon nekrvavějším měsícem od intervence v říjnu 2001. Sedm vojáků usmrtila exploze nastražené miny a následný přepad amerického konvoje táliby, další voják zahynul při útoku povstalců. Oba incidenty se odehrály v jižní provincii Kandahár.

V pondělí ztratily USA při dvou haváriích vrtulníků 11 vojáků a tři protidrogové experty z ambasády v Kábulu. [celá zpráva]

V březnu 2010 se válka stane nejdelší v dějinách USA – převezme primát americké intervence ve Vietnamu.

Kvůli válce rezignoval první diplomat USA

Smysl dalšího amerického angažmá v tomto konfliktu už nevidí první americký diplomat v Afghánistánu a rozhodl se proto rezignovat. O odstoupení 36letého Matthewa Hoha informoval list The Washington Post (WP) s tím, že to znepokojilo i nejvyšší místa v Bílém domě.

„Přestal jsem to chápat, ztratil jsem důvěru ke strategickým cílům přítomnosti USA v Afghánistánu,“ napsal 10. září ve své rezignaci Hoh, bývalý kapitán námořní pěchoty a později civilní expert v Iráku, který počátkem roku přešel k diplomacii a zastupoval USA v provincii Zábul.

„Mám pochyby a výhrady k nynější a plánované budoucí strategii, ale má rezignace nevychází z toho, jak tuto válku vedeme, ale z toho, proč ji vedeme a k jakým koncům,“ zdůraznil Hoh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám