Hlavní obsah

Islámábád dopadl mluvčího pákistánského Tálibánu, potvrdil smrt vůdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád
Aktualizováno

Pákistánští představitelé v úterý oznámili, že se jim podařilo dopadnout mluvčího pákistánské odnože Tálibánu Maulvího Umara. Umar byl zadržen v pondělí večer v kmenové oblasti u hranic s Afghánistánem, když jel autem se dvěma muži. Potvrdil smrt šéfa pákistánské odnože hnutí Bajtulláha Mehsúda, kterého zabil nálet amerického bezpilotního letounu, uvedla DPA.

Foto: Kamran Wazir, Reuters

Oblast při hranici mezi Pákistánem a Afghánistánem je místem častých střetů povstalců s vládními vojsky.

Článek

"Byl zadržen velmi, velmi důležitý militant,“ řekl major Fazal Ur Réman agentuře AFP s tím, že podrobnosti budou zveřejněny na tiskové konferenci, kde by měl být zadržený i ukázán.

Na zatčení Maulvího mají údajně velkou zásluhu i předáci místních kmenů, kteří pomohli zjistit, kde se Umar pohybuje. Vůz Umara, který jel s dalšími dvěma radikály, byl obklíčen vojáky a milicionáři. Po zadržení byl převezen do Pašáváru, kde je vyslýchán. 

Umar také objasnil osud hlavy hnutí Tehrik Tálibán Pákistán. Zpráva o smrti Bajtulláha Mehsúda, který měl být zabit při americkém náletu, dosud nebyla potvrzena. "Při prvním výslechu přiznal, že Bajtulláh Mehsúd a dalších více než deset lidí zahynulo při útoku bezpilotního letadla, když byl v domě svého tchána v Jižním Vazíristánu," sdělil vyšetřovatel. [celá zpráva]

I zdroje z Tálibánu sice původně připustily jeho smrt, pak ji ale popřely. Mehsúdův pobočník nedávno řekl, že je Mehsúd naživu, ale má velké zdravotní komplikace, trpí totiž cukrovkou. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám