Hlavní obsah

Rekordní ztráty Američanů v Afghánistánu, v pondělí padlo sedm vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

V pondělí zahynulo v Afghánistánu sedm amerických vojáků. Podle agentury AP zažily koaliční jednotky jeden z nejhorších dnů od svržení radikálního hnutí Tálibán v roce 2001, v pondělí dohromady padlo deset spojeneckých vojáků. Při nehodě vojenského vrtulníku NATO v provincii Zábul na jihu Afghánistánu zahynuli v pondělí dva vojáci z Kanady a jeden z Británie.

Článek

Vrtulník podle mluvčího aliance Chrise Halla nesestřelili povstalci.

Šest amerických vojáků zahynulo při dvou separátních pumových atentátech. Čtyři zemřeli na severu země v provincii Kunduz. Cílem útoku byla vojenská kolona. Dva další padli na jihu země, kde probíhají tvrdé boje s Tálibánem, a třetí na východě Afghánistánu. Okolnosti posledního úmrtí nejsou známy.

Dvě osoby navíc zabil v pondělí sebevražedný útočník, který odpálil nálož v nákladním autě před základnou NATO v jihoafghánském Kandaháru. Zabil jen Afghánce.

Od svržení radikálního hnutí Tálibán v roce 2001 přišlo v Afghánistánu o život už 1220 vojáků NATO. Padlo 726 vojáků USA, Británie jich ztratila 175, Kanada 123 a Německo 35. Oběti mělo i Španělsko, Francie, Dánsko, Nizozemsko a další státy. Česká republika ztratila tři muže - jednoho v roce 2007 a dva loni.

Reklama

Výběr článků

Načítám