Hlavní obsah

Pákistán je na nohou, uvězněný Šaríf vyzval lidi, aby vyšli do ulic

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láhaur

Politické turbulence v Pákistánu mají další pokračování. Opoziční vůdce a někdejší premiér Naváz Šaríf, kterému nejvyšší soud nedávno zakázal kandidovat ve volbách, tvrdí, že na něj bylo uvaleno domácí vězení a vyzval lidi, aby vyšli do ulic proti vládě, kterou označil za nelegální.

Foto: Ibrar Tanoli, Reuters

Naváz Šaríf

Článek

Uvěznění Šarífa v Láhauru potvrdili zástupci jeho strany, guvernér provincie Pandžáb to však vyvrátil, stejně jako ministr vnitra Rehman Malik. Šarífovi přívrženci uvedli, že jeho dům policisté obklíčili v sobotu v noci a lidi, kteří přišli protestovat, rozehnali obušky. Malik uvedl, že policisté jsou u Šarífova domu kvůli jeho bezpečnosti. Šaríf později nicméně opatření ignoroval a vydal se autem do města.

Šaríf tvrdí, že není jediný opoziční představitel, kterému bylo zakázáno opustit domov. V neděli navíc vyzval Pákistánce, aby vyšli do ulic. "Pákistán je policejním státem s nelegální vládou. Protestuji proti svému zadržování. Vyzývám všechny, aby se sjednotili a vyšli do ulic a pokračovali v pochodu," uvedl.

 Pákistán zasáhla nová vlna protestů, snímek je z Multánu.FOTO: ČTK/AP

Expremiér se v neděli v Láhauru hodlal zúčastnit protivládní demonstrace, která měla být generálkou na pondělní protestní pochod v hlavním městě Islámábádu. Reportérka stanice CNN uvedla, že se z hlavního města stala pevnost, v ulicích jsou zábrany a barikády a policie kontroluje každého, kdo do města vstupuje. V pondělí se očekává příchod nespokojených lidí z celé země a úřady se snaží jejich skupiny rozbíjet, než dosáhnou hlavního města.

V Láhauru demonstrace proti zákazu demonstrovat

V Láhauru se protestuje už několik dní, ačkoliv vláda protesty zakázala. V sobotu i v neděli musela policie demonstrující rozhánět slzným plynem. Za protesty stojí nevůle prezidenta Asifa Alího Zardárího povolat zpět nejvyšší soudce odvolané jeho předchůdcem Parvízem Mušarafem, ačkoliv Zardárí před převzetím funkce slíbil odvolání soudců zvrátit.

Kauza se stala zástupnou pro boj o převzetí moci v zemi, neshody mezi Zardárím a Šarífem se datují do devadesátých let. Oba muži sice po volbách loni v únoru vytvořili koalici, kterou spojovala nespokojenost s pořádky za Mušarafa, Šaríf ale z kabinetu v srpnu odešel s tím, že vláda nechce jmenovat zpět Iftikara Čaudhrího předsedou nejvyššího soudu.

Vláda v sobotu přislíbila, že věc soudců přehodnotí. V dobách finanční krize a nárůstu vlivu militantních islamistů na severozápadě země nemůže rozkol riskovat, dodávají pozorovatelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám