Hlavní obsah

Pákistán osvobodil jaderného fyzika, který vynášel tajné materiály

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Pákistánský nejvyšší soud osvobodil někdejšího šéfa pákistánské jaderné agentury Abdula Kadíra Chána, zatčeného v roce 2004 za předávání tajných dokumentů a zařízení do zahraničí. Chána v minulosti osvobodil tehdejší prezident Parvíz Mušaraf, fyzik však dosud v Islámábádu žil v domácím vězení.

Foto: Mian Khursheed, Reuters

Abdul Kadír Chán

Článek

Zrušení arestu potvrdil v pátek Chánův právník. „Nejvyšší soud ho prohlásil svobodným občanem,“ řekl pákistánské televizi Ikbal Džafry. Fyzik se přesto musí úřadům hlásit v případě, že bude chtít opustit město, a to v předstihu 48 hodin.

Chán se v roce 2004 přiznal, že předával tajné materiály týkající se jaderné energie dvanácti zemím, mezi nimi Íránu, Severní Koreji a Libyi. Tehdejší pákistánský prezident Parvíz Mušaraf ho omilostnil. Právě někdejší šéf armády Mušaraf podle Chánových slov věděl o přepravě zařízení na obohacování uranu do Severní Koreje v roce 2000. Mušaraf to popírá.

Američtí vyšetřovatelé uvedli, že by nebezpečné režimy mohly disponovat i plány kompaktní jaderné hlavice vhodné pro balistické rakety. Náčrty hlavice byly objeveny v zabaveném počítači jistého švýcarského obchodníka v roce 2006.

USA v souvislosti s případem v lednu uvalily sankce na osoby a společnosti na Chána v minulosti napojené. Sankce se týkají třinácti osob a tří soukromých společností. USA se domnívají, že od aktivit už upustily, sankce mají nicméně odradit ostatní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám