Hlavní obsah

Pákistánský fyzik Chán mohl prodat Íránu plán jaderných hlavic

Právo, CNN, roš
NEW YORK

Írán a Severní Korea už možná disponují plány kompaktní jaderné hlavice vhodné pro balistické rakety. Tuto alarmující informaci obsahuje zpráva amerického experta o šetření tajné sítě pákistánského jaderného fyzika Abdula Kadíra Chána, zatčeného v roce 2004.

Foto: Mian Khursheed, Reuters

Abdul Kadír Chán

Článek

"Některým nejméně spolehlivým režimům mohly být už před delší dobou prodány vyspělé plány jaderných zbraní,“ konstatuje expert David Albright v dokumentu, o němž o víkendu informovaly listy The Washington Post a The New York Times.

Stalo se tak jen několik dní poté, co prezident Bush při zastávce v Německu opět pohrozil Íránu ve sporu o jeho jaderný program. "Jsme velmi znepokojeni sítí Abdula Kadíra Chána,“ prohlásil Bushův poradce pro národní bezpečnost Stephen Hadley.

Náčrty hlavice byly přitom objeveny v zabaveném počítači jistého švýcarského obchodníka už v roce 2006. Švýcarská vláda nedávno za účasti odborníků Mezinárodní agentury pro atomovou energii zničila 30 tisíc stran citlivých údajů, které obsahoval, ale nelze vyloučit, že v oběhu zůstávají elektronické kopie.

Pákistánské úřady drží fyzika v domácím vězení, ale žádná obvinění proti němu nevznesly. Američané ani jiné mocnosti nemohli Chána přímo vyslechnout a snaží se vystopovat, jaká jaderná tajemství a komu mohl prodat.

Reklama

Výběr článků

Načítám