Hlavní obsah

Teroristický útok v Bombaji jistil král indického podsvětí

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOMBAJ

Davúd Ibrahim (52), jeden z nehledanějších zločinců Indie, se podílel na logistickém zabezpečení listopadových teroristických útoků v Bombaji. S odvoláním na zdroje v indické tajené službě to napsal britský nedělník The Independent on Sunday.

Foto: Reuters

Liduprázdné nádraží ve městě Bombaj

Článek

„Postaral se o technické vybavení útočníků. Protože ovládá výborně fungující síť pašeráků s benzínem na pobřeží u bombajského přístavu, připravil i vylodění teroristického komanda,“ potvrdil zdroj.

Ibrahim, známý pod přezdívkou Kmotr z Bombaje, se podle indických vyšetřovatelů skrývá v Pákistánu. Miliardáře, který mimo jiné zbohatl na pašování zlata a jako šéf bombajského podsvětí, hledá Interpol za podíl na třinácti sériových teroristických útocích v Bombaji v roce 1993.

Pravidelně chodí na plastické operace

Podle americké zpravodajské služby CIA používá nejméně 13 jmen a podstupuje pravidelně plastické operace obličeje. „ Jeho vyděračská a korupční chapadla sahají na všechna klíčová místa, včetně policie a armáda,“ podotkl nedělník. Inspekce indického ministerstva obrany současně prošetřuje, jak je možné, že ukradený rybářský člun s teroristy mohl připlout do Bombaje právě v době, kdy se tu odehrávalo cvičení indického námořnictva.

„Je to pozoruhodné, protože smyslem manévrů mimo jiné bývá vystopovat jakékoli narušení výsostných vod,“ upozornil Brian Malcolm, britský námořní expert. Atentátník chce pomoc od Pákistánu Azam Amir Kasav (21) , kterého se jako jediného podařilo zadržet při krveprolití v Bombaji, požádal pákistánské představitele o pomoc.

Jak uvedl úřad hlavního indického vyšetřovatele, Kasav zaslal pákistánskému velvyslanectví dopis se žádostí o právní pomoc a současně požádal o setkání s pákistánskými diplomaty poté, co ho několik indických advokátů odmítlo obhajovat. Podle policie je Kasav občanem Pákistánu a členem zakázané teroristické organizace Lašare tajba. Čelí 12 obviněním včetně napadení státu a vraždy. Pákistán zatím jeho národnost nepotvrdil.

Brown přivezl peníze i podporu

Britský premiér Gordon Brown vyzval v neděli Pákistán, aby podnikl důrazné kroky proti militantům sídlícím na jeho území, které Indie obviňuje z útoku v Bombaji. Na návštěvě v pákistánském Islámábádu současně oznámil, že Británie zvýší svou pomoc protiteroristickým aktivitám v Pákistánu.

Kromě poskytnutí moderní technologie bude financovat šesti milióny liber (asi 174 mil korun) vzdělávací program boje proti příčinám radikalizace a pro posílení demokracie „Budeme se snažit zajistit, že bude podniknuti vše pro to, aby teroristé neměli v Pákistánu žádné bezpečné útočiště. Nastal čas pro činy místo slov,“ řekl Brown na tiskové konferenci s pákistánským prezidentem Ásifem Alím Zardárím.

Brown podtrhl, že militanti z Pákistánu představují hrozbu nejen pro Indii, ale také pro Británii. „Tři čtvrtiny nejvážnějších teroristických plánů vyšetřovaných britskými úřady mají spojení s al-Kajdá v Pákistánu,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Pákistán přitvrdil vůči teroristům z Bombaje

Pákistán pokračuje v tvrdém postupu vůči radikální muslimské skupině Laškare tajjaba, která podle Indů spáchala teroristický útok na Bombaj, při němž zahynulo...

Výběr článků

Načítám