Hlavní obsah

Pákistán propustil vězněné Táliby, USA na rebely znovu útočily

Novinky, DPA, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Pákistán si vyměnil zajatce s afghánským hnutím Tálibán, oznámily úřady, podle nichž byl propuštěn i přední velitel Tálibů, kterého Pákistánci zadrželi v červenci. Mezitím na přívržence Tálibánu ve čtvrtek znovu útočila americká bezpilotní letadla. Zemřelo nejméně osm lidí.

Foto: Haji Mujtaba, Reuters

Američané provedli od září v Pákistánu nejméně sedmnáct náletů.

Článek

K výměně tří Tálibů za deset pákistánských vojáků došlo na severozápadě země. Zprostředkovali ji místní kmenoví vůdci. Pákistánci trojici zadrželi v červenci v okrese Hangu. Bezprostředně poté následovalo obležení policejní stanice stovkami bojovníků Tálibánu a pákistánské složky museli vězně přemístit.

Tálibán odplatou unesl tucet pákistánských vojáků. Tři z nich popravil a vyhrožoval zabitím dalších, jestliže Pákistán nepropustí jejich zatčeného velitele. Pákistán to dlouho odmítal.

V regionu znovu útočili Američané

Ve čtvrtek se v severozápadní oblasti Severní Vazíristán uskutečnil další nálet amerického bezpilotního stroje na pozice rebelů. Podle pákistánské strany zemřelo nejméně osm lidí.

Američané od začátku září vedli ze sousedního Afghánistánu nejméně sedmnáct takových útoků. Pákistán si na útoky formálně stěžuje, ale spíše je tiše toleruje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám