Hlavní obsah

Kvůli bombě z druhé světové evakuovali v Ósace 5400 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÓSAKA

Asi 5400 lidí bylo v neděli v japonské Ósace evakuováno a lety na nedalekém letišti byly odkloněny kvůli nálezu velké nevybuchlé bomby. Tu podle vojenských expertů svrhlo za druhé světové války patrně americké letectvo, sdělily podle agentury AP japonské úřady.

Foto: Profimedia.cz

Policisté v Ósace místo nálezu hlídali. Ilustrační foto

Článek

Pyrotechnici tunovou zrezivělou bombu dlouhou 1,8 metru, kterou objevili dělníci na staveništi v hustě osídlené obytné čtvrti, během padesátiminutové operace bezpečně zneškodnili, sdělil mluvčí japonské armády Šodži Macumoto. Okolní dálnice a silnice byly z bezpečnostních důvodů uzavřeny a městské autobusy, čluny a lety na nedalekém letišti odkloněny.

Bomba byla nalezena už minulý měsíc, ale k likvidaci se přistoupilo až v neděli. 

Ačkoliv válka skončila před více než 60 lety, nálezy nevybuchlé munice v Japonsku, jehož velká města americká armáda intenzivně bombardovala, nejsou ničím neobvyklým. Obdobná bomba byla v květnu objevena na předměstí Tokia a kvůli jejímu zneškodnění muselo být evakuováno na 16 000 obyvatel. Jiná se našla před třemi lety v Ósace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám