Hlavní obsah

Syn Thatcherové čelí další žalobě kvůli převratu v Rovníkové Guineji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na syna Margaret Thatcherové Marka vydal v sobotu zatykač vrchní státní zástupce v Rovníkové Guineji kvůli jeho podílu na pokusu o státní převrat v roku 2004. Thatcher krok guinejské justice odmítl, protože byl za podporu pučistů souzen již před třemi lety v Jihoafrické republice.

Článek

"Soud v Jihoafrické republice mě obvinil a soudil kvůli týmž přečinům, takže mi není jasné, co víc ještě chtějí dělat," řekl Thatcher britskému deníku The Daily Telegraph. Thatcher tehdy dostal podmíněný trest a pokutu za neúmyslnou podporu pučistů.

Guinejský státní zástupce Jose Olo Obono ale v sobotu řekl, že má proti Thatcherovi k dispozici nové důkazy a že dřívější trest byl nepřiměřeně mírný. "Mark Thatcher poskytl finance pro státní převrat v Rovníkové Guineji a organizoval vše, co se týče dopravy," řekl Obono agentuře. "Nechápeme, jak ho mohla (Jihoafrická republika) propustit s pouhou pokutou. Takovou záležitost nemůžeme nechat bez povšimnutí."

Pokus svrhnout prezidenta Rovníkové Guineje Teodora Obianga Nguemy v březnu 2004 neuspěl, zhatily jej jihoafrické tajné služby.

Soud v Guineji už pučisty potrestal. Mark Thatcher byl ale kvůli podezření, že pokus o převrat financoval částkou 275 000 dolarů, souzen v odděleném procesu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám