Hlavní obsah

Syn Margaret Thatcherové obviněn z financování převratu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KAPSKÉ MĚSTO

V Kapském městě zůstává v domácícm vězení syn bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové jednapadesátiletý Mark Thatcher, který byl  zatčen ve středu. Podle jihoafrické policie je zapleten do březnového pokusu žoldnéřů o převrat v Rovníkové Guineji. Je podezřelý, že ji podporoval finančně a zajišťoval logistiku.

Foto: Milan Haluška
Článek

Ředitel jihoafrické speciální jednotky pro boj s korupcí Scorpions řekl, "že má zřejmé důkazy", že Mark Thatcher je zapleten do finanční podpory pučistů. Policejní mluvčí Makahosini Nkosi uvedl, že Thatcher je vyšetřován pro porušení zákona omezujícího zahraniční vojenské aktivity.

Původní zprávy hovořily o tom, že jednotka Scorpions zatkla syna "bývalé prominentní politické osobnosti ve Velké Británii, jehož jméno bude zveřejněno později během dneška". Jednotka v rámci rozsáhlé akce Thatchera zadržela v jeho domě v Kapském městě. Thatcher jakoukoli spojitost s financováním pučistů už dříve popřel.

V pondělí už kvůli převratu stanulo před soudem v hlavním městě Rovníkové Guiney Malabu 14 lidí, osm Jihoafričanů a šest Arménců, kteří byli obviněni v březnu. Patnáctý zemřel ve vězení, Amnesty Internation uvádí, že byl mučen.

Mezi obviněnými je i obchodník se zbraněmi Nick du Toit, který je obviněn z komplotu majícímu za úkol svrhnout prezidenta Rovníkové Guiney. Toit v úterý před soudem uvedl, že mu byli přislíbeny velké peníze. Ty mu měl zřejmě dát právě Thatcher.

Reklama

Výběr článků

Načítám