Hlavní obsah

Tresty za pokus o převrat v Rovníkové Guineji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HARARE

V Zimbabwe byl v pátek odsouzen k sedmi letům bývalý příslušník speciálních jednotek SAS Brit Simon Mann za pokus získat nelegálně zbraně pro převrat v Rovníkové Guineji. Kvůli neúspěšnému pokusu o puč v srpnu v Jihoafrické republice zatčen syn britské premiérky Margaret Thatcherové.

Foto: Vratislav Konečný

Schwarzenberská hrobka v Třeboni je vystavěna z omítnutých cihel

Článek

V březnu zatčený jednapadesátiletý Mann přiznal, že se snažil objednat pušky, granáty a raketomety od zimbabwské státní zbrojařské firmy. Byl zatčen, když čekal na letadlo, které s více než šesti desítkami afrických občanů a s vojenským vybavením na palubě přistálo v Harare. Zadržení prohlašovali, že mířili do válkou zmítaného východního Konga, kde měli pracovat při ostraze diamantového dolu. Žalobci naopak tvrdili, že zadržené skupině nabídl povstalecký vůdce Severo Moto 1,8 miliónu dolarů a práva na těžbu ropy za svržení prezidenta Rovníkové Guineje Teodora Obianga Nguemy.

"Odsouzený byl autorem celé transakce. Byl chycen, když se pokoušel zbraně dostat ze země." uvedl soudce Mishrod Guvamombe. Dodal, že akce byla "dobře naplánovaná a připravená, což se muselo odrazit ve výši trestu".

Zbývajících 65 žoldnéřů, kteří byli souzeni společně s Mannem, dostalo rok za porušení imigračních předpisů a oba piloti letadla, jež bylo v březnu zadrženo na letišti v Harare, půjdou do vězení na 16 měsíců.

Další strůjci pokusu o převrat byli souzeni v Rovníkové Guineji, v jejímž hlavním městě Malabu byli rovněž v březnu zajištěni. V srpnu byl v Jihoafrické republice zatčen syn bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové Mark Thatcher, který prý celé spiknutí financoval. Je v domácím vězení. Mann byl jeho dobrým přítelem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám