Hlavní obsah

Nový pákistánský premiér osvobodil vězněné soudce

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Iftkhar Čaudhrí, pákistánským prezidentem Parvízem Mušarafem odvolaný a vězněný nejvyšší soudce, se v pondělí po více než čtyřech měsících objevil na veřejnosti. Z domácího vězení ho, stejně jako další soudce v prezidentově nemilosti, nechal propustit nově zvolený premiér Júsuf Ráza Gílání.

Foto: Mian Khursheed , Reuters

Propuštěný někdejší nejvyšší soudce Iftikhar Čaudhrí

Článek

Gíláního, Mušarafova oponenta z Pákistánské lidové strany zavražděné expremiérky Bénazír Bhuttové, zvolilo do úřadu Národní shromáždění ve stejný den.

Pákistánská lidová strana zvítězila v únorových parlamentních volbách a utvořila koalici z dalším uskupením expremiéra Naváze Šarífa, které je v ještě silnější opozici k Mušarafovi. Prezident z funkce odmítl odstoupit, tvrdí, že bude s vládou spolupracovat.

Stovky lidí se v pondělí shromáždily u domu někdejšího šéfa nejvyššího soudu, aby byly účastny konce Čaudhrího věznění. Čaudhrí pak z domu vyšel a krátce nato se s příznivci setkal.

Bývalý nejvyšší soudce v zemi v minulosti zpochybňoval oprávněnost svého odvolání někdejším šéfem armády Mušarafem. Ten reagoval další postupem proti šesti desítkám neloajálních soudců.

Pákistánská média v pondělí informovala, že všichni soudci jsou volní. Představitelé vládní koalice se netají tím, že budou chtít Čaudhrího dosadit zpět do křesla šéfa nejvyššího soudu. Prezident Mušaraf, který musel opustit post šéfa armády, by tak dostal další ránu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám