Hlavní obsah

Nejvyšší pákistánský soudce: drželi mě šéfové tajných služeb

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Odvolaný předseda nejvyššího pákistánského soudu Iftikhar Čaudhrí v úterý před nejvyšším soudem popsal okolnosti svého březnového odvolání. Přísežně prohlásil, že jej v březnu nelegálně zadržovali vysocí představitelé tajných složek a nutili jej, aby z funkce odstoupil. Informovala o tom BBC, která nahlédla do spisů Čaudhrího právníků.

Článek

Čaudhrí tvrdí, že jej v březnu poté, co odmítl výzvu prezidenta Parvíze Mušarafa k odstoupení, po dobu pěti hodin proti jeho vůli zadržovali šéfové tří bezpečnostních úřadů, kteří ale nakonec soudce k odstoupení nepřesvědčili. Když se pak vrátil domů, jeho dům už střežili policisté a telefonní linky byly přerušeny. Celá Čaudhrího rodina pak měla faktické čtyřdenní domácí vězení, nemohla k ní žádná z návštěv, dokonce ani lékaři.

Čaudhrí byl pro údajné zneužití pravomocí z funkce předsedy nejvyššího soudu odvolán prezidentem Parvízem Mušarafem 9. března. Odvolání vyvolalo rozhořčení v řadách pákistánské justice i opozice. Ti žádají, aby se Čaudhrí mohl vrátit do funkce. [celá zpráva]

Na podporu Čaudhrího opakovaně protestovaly v ulicích stovky lidí. Jen při demonstracích v Karáčí v první polovině května zemřelo na 30 lidí [celá zpráva], což způsobilo jednodenní celonárodní stávku. [celá zpráva] Čaudhrí si nakonec vydobyl právo slyšení před Nejvyšším soudem.

Podle analytiků se Mušaraf chtěl zbavit Čaudhrího, aby dostal do čela nejvyššího soudu poslušnějšího člověka, a předešel tak případným právním překážkám, jež by mohly komplikovat jeho záměr zůstat v úřadu dalších pět let. Vláda ovšem tvrdí, že odvolání nebylo politicky motivované a že Čaudhrí zneužíval svého úřadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám