Hlavní obsah

Japonsko bude mít nového premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedou vládnoucí japonské Liberálnědemokratické strany (LDP) byl zvolen Jasuo Fukuda, který se tak stane příštím japonským premiérem. Parlament by měl Fukudu jako nového šéfa kabinetu schválit v úterý.

Článek

Veterán japonské politické scény Fukuda ve vnitrostranických volbách porazil svého protikandidáta, exministra zahraničí Taróa Asa. Parlament by měl Fukudu jako nového šéfa kabinetu schválit v úterý.

Fukuda ve vnitrostranických volbách získal 330 z celkových 528 hlasů. Jeho schválení ve funkci předsedy vlády parlamentem je v podstatě formalitou, protože LDP disponuje v dolní komoře většinou hlasů.

Dosavadní japonský premiér Abe velmi oslabený řadou skandálů a špatným zdravotním stavem ohlásil odchod z čela vlády 12. září, po roce v úřadě. V Tokiu tím vyvolal politické zemětřesení.

Jednasedmdesátiletému Fukudovi se už před volbou přičítaly větší šance na vítězství. Bývalý mluvčí vlády je synem Takea Fukudy, který byl japonským premiérem v polovině 70. let minulého století. Fukuda je považován za umírněného politika a podle analytiků představuje protipól dosavadního premiéra. Podporu většiny poslanců své strany si podle průzkumů dokázal zajistit během intenzivních jednání už před volbou.

Fukuda už se nechal slyšet, že Japonsko by mělo pokračovat ve svém boji proti terorismu. Právě otázka japonské přítomnosti v Afghánistánu ale pravděpodobně byla jedním z důvodu Abeho rezignace - odstupujícímu premiérovi se totiž pro prodloužení mise nepodařilo získat dostatečnou podporu parlamentu.

Reklama

Související témata:

Související články

Novým japonským premiérem je Šinzó Abe

Devadesátým japonským premiérem se v úterý stal Šinzó Abe (52), který od minulé středy vede Lidovědemokratickou stranu (LDP). Ve funkci ho podle očekávání...

Japonský premiér oznámil rezignaci

Japonský ministerský předseda Šinzó Abe oznámil, že ve středu rezignuje. Dvaapadesátiletý premiér byl u moci jeden rok. Jeho kabinet doprovázely korupční...

Výběr článků

Načítám