Hlavní obsah

Výbuch v pákistánském hotelu zabil přes dvacet osob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PÉŠAVÁR

Zatím 25 mrtvých a 25 zraněných si vyžádal v úterý útok sebevražedného atentátníka v pákistánském Péšávaru na severovýchodě země. Odpálil se v hotelu Marhaba, který se sesul. Vážně poškozeno bylo i několik blízkých budov.

Článek

Místní televize ARYOne původně uváděla, že mrtvých může být až osmnáct. Několik lidí zůstalo pod troskami. Řada lidí byla také převezena do nemocnice s vážnými poraněními.

Masakr je dílem islámského radikála. Podle šéfa policie Severozápadní pohraniční provincie Šárika Virka objevili vyšetřovatelé na jedné noze prohlášení, že "agenty Ameriky potká stejný osud, jako ty, kteří zahynuli při výbuchu".

Útočník s výbušninou upevněnou na těle se vyhodil do povětří v recepci hotelu , který stojí nedaleko hojně navštěvované mešity a ve kterém bydlí řada afghánských přistěhovalců. Mezi oběťmi jsou dvě ženy a pětiletý chlapec.

"Byl jsem právě v kuchyni, když jsem uslyšel výbuch a zeď naší restaurace mi spadla na nohy," řekl jeden z očitých svědků, patřící k místní afghánské přistěhovalecké komunitě.

V Péšaváru, jenž je hlavním městem Severozápadní hraniční provincie, žije velký počet afghánských uprchlíků. V oblasti dochází k bojům mezi místními kmeny a armádou, která se snaží v zabránit tomu, aby oblast využívali jako své útočiště teroristé z al-Kajdy a příznivci militantního afghánského Tálibánu.

Na přelomu loňského a letošního roku zažilo město sérii atentátů, neboť místním kmenovým vůdcům vadí vazby prezidenta Parvíze Mušarafa na USA. Později došlo k dohodě mezi kmenovými vůdci a vládou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám