Hlavní obsah

Asie si připomíná druhé výročí zásahu vln tsunami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA/KOLOMBO/BANGKOK

Po celé jihovýchodní Asii si lidé v úterý připomínají druhé výročí ničivého zemětřesení a následných vln tsunami. Lidé zapalují svíčky, navštěvují chrámy i hromadné hroby obětí, či sázejí mangrovníky. Vlny tsunami se rozeběhly Indickým oceánem 26. prosince 2004 a vyžádaly si na 230 000 obětí, milióny lidí přišly o střechu nad hlavou.

Článek

Na indonéském ostrově Bali zahájily tisíce lidí vzpomínku na tsunami cvičným poplachem a nácvikem evakuace pro případ podobné katastrofy. Na Srí Lance vyzváněly zvony všech kostelů i chrámů a na dvě minuty se po celém ostrově zastavily automobily. V Hikkaduvě na jižním pobřeží ostrova vztyčily úřady první ze systému výstražných věží, které mají v případě hrozícího nebezpečí obyvatele varovat a poslat do bezpečí.

Zemětřesení o síle devět stupňů Richterovy škály mělo epicentrum u indonéského ostrova Sumatra - a Indonésie také byla nejhůře postiženou zemí. Vlny vysoké jako dům tu smetly celé vesnice. Téměř 167 000 obětí bylo z indonéské provincie Aceh, kde i po dvou letech desetitisíce lidí nadále žijí v provizorních přístřešcích.

Thajsko obviněno ze zneužití darovaných peněz

Vzpomínkové ceremonie a buddhistické modlitby se chystají v Thajsku a nad pláže, které jsou znovu zaplněny opalujícími se turisty, vyletí balonky.

Thajsko se ale musí vypořádat i se skandálem, který podle thajského listu The Nation vyplul na povrch v posledních dnech. Spojené státy a šest dalších západních zemí Thajsko obvinily z možného zneužití až 60 procent peněz poskytnutých na identifikaci obětí tsunami a vyzvaly k auditu poskytnutých prostředků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám