Hlavní obsah

Pro vyhlášení nouzového stavu není zatím důvod, tvrdí Babiš

• Aktualizováno

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí předloží vládě materiál, v němž doporučí, aby do budoucna zvážila kvůli koronaviru vyhlášení nouzového stavu. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) není k vyhlášení nouzového stavu důvod.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček při rozhovoru

Článek

Kabinetu by to podle Hamáčka usnadnilo přijímání dalších opatření jako regulace dodávek zdravotnického materiálu či zákaz akcí s vyšším počtem lidí. Lidé, kteří by se vraceli z postižených oblastí by podle něj měli mít uloženu povinnost kontaktovat lékaře.

„Pokud bychom se pohybovali v režimu nouzového stavu, tak může vláda regulovat dodávky ochranných a zdravotnických prostředků, to znamená, že může nařídit výrobcům, aby prioritně zásobovaly integrovaný záchranný systém, státní hmotné rezervy, poskytovatele zdravotní péče,” uvedl Hamáček.

Současně to podle něj umožní regulovat akce s velkým počtem osob a nařídit občanům vracejícím se z dotčených regionů kontaktovat orgány veřejného zdraví. „Teď je to v rovině doporučení či proseb,” připomněl ministr.

Česko pozastaví lety ze severu Itálie i Jižní Koreje

Koronavirus

„Spousta věcí by byla jednodušších, kdybychom měli k dispozici tyto mimořádné mechanismy,” uvedl Hamáček.

Premiér Babiš nyní vyhlášení nouzového stavu odmítl s tím, že by bylo aktuální v případě epidemického šíření koronaviru.

Vláda může na základě ústavního zákona o bezpečnosti České republiky vyhlásit nouzový stav v případě živelních pohrom, ekologických nebo průmyslových havárií, nehod nebo jiného nebezpečí, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví nebo majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost.

Nouzový stav
- státní krizové opatření vyhlašované v případě závažných živelních, ekologických nebo průmyslových katastrof, nehod nebo jiného nebezpečí, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví nebo majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost.
- vyhlášení nouzového stavu (a také stavu ohrožení státu a válečného stavu) upravuje ústavní zákon č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti ČR.
- vyhlašuje ho vláda, v případě nebezpečí z prodlení premiér, přičemž vláda jeho rozhodnutí do 24 hodin od vyhlášení schválí nebo zruší. Vláda o vyhlášení nouzového stavu musí neprodleně informovat Poslaneckou sněmovnu, která může vyhlášení zrušit.
- může být vyhlášen na celém území státu nebo jen někde. Trvat může až 30 dnů, se souhlasem Poslanecké sněmovny i déle.
- má umožnit efektivnější provádění konkrétních záchranných prací a odstraňování povodňových škod.
- současně s vyhlášením nouzového stavu musí vláda vymezit, která práva stanovená ve zvláštním zákoně a v jakém rozsahu se v souladu s Listinou základních práv a svobod omezují a které povinnosti se ukládají.
- vláda například může nařídit evakuaci osob a majetku z vymezeného území, zakázat vstup, pobyt a pohyb na vymezených místech, rozhodnout o ukládání pracovní výpomoci nebo povinnosti poskytnout věcné prostředky k řešení krizové situace či rozhodnout o bezodkladném provádění staveb, terénních úprav nebo odstraňování staveb za účelem zmírnění nebo odvrácení veřejného ohrožení vyplývajícího z krizové situace.
- rozhodnutí o nouzovém stavu se zveřejňuje v hromadných sdělovacích prostředcích a vyhlašuje se podobně jako zákon.
- končí uplynutím doby, na kterou byl vyhlášen, pokud vláda nebo Sněmovna nerozhodnou o jeho zrušení před uplynutím této doby.
- nemůže být vyhlášen z důvodu stávky vedené na ochranu práv a oprávněných hospodářských a sociálních zájmů.

Reklama

Výběr článků

Načítám