Hlavní obsah

Zásilky z Číny dorazily: 2 miliony respirátorů, 12 milionů roušek

– Pardubice

Na pardubickém letišti přistál krátce před půlnocí ze soboty na neděli ukrajinský letoun An-124 Ruslan se zdravotnickým materiálem na ochranu proti koronaviru. Z Číny dovezl mimo jiné dva miliony respirátorů nižších tříd a pět milionů roušek, které budou rozděleny mezi kraje a nemocnice řízené ministerstvem zdravotnictví.

Přílet Antonova na letiště v PardubicíchVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Zhruba o půl hodiny později dosedlo na letišti Václava Havla letadlo společnosti China Eastern se sedmi miliony roušek. Stejně jako velká část nákladu z letiště v Pardubicích budou převezeny do skladu v Opočínku na Pardubicku.

Obří letadlo Ruslan se vydalo na cestu ve čtvrtek dopoledne z ukrajinského Kyjeva, v pátek naložilo 106 tun nákladu v čínském Šen-čenu. Cestu má v příštím týdnu dvakrát zopakovat.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Kromě respirátorů a roušek letadlo přivezlo 200.000 rychlotestů, 120.000 ochranných obleků a 80.000 brýlí. Z letiště materiál odvezou nákladní vozidla hasičů do policejního skladu v blízkém Opočínku. Odtud jej hasiči budou rozvážet do distribučních center v jednotlivých krajích. Část bude směřovat i do páteřní sítě nemocnic a záchranné službě.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Na pardubickém letišti 21. března 2020 přistál letoun An-124 Ruslan se zdravotnickým materiálem na ochranu proti koronaviru.

Z dodávky podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) dostane 2,3 milionu roušek ministerstvo zdravotnictví pro fakultní nemocnice. Ty bude rozvážet armáda ze skladu v Sedlčanech. „2,9 mil. jde krajům, a ty budou zásobovat krajské nemocnice a další zařízení,“ uvedl Hamáček krátce před přistáním letounu na twitteru.

Na letištní ploše zopakoval, že náklad neobsahuje nejvyšší typ respirátorů FFP3, které jsou určeny pro zdravotníky přímo ošetřující pacienty s koronavirem. Přílet letadla sledoval i premiér Andrej Babiš a ministr obrany Lubomír Metnar.

Hamáček: Lepší respirátory nejsou

„Jasně jsme říkali, co jsme zajištovali, to jsou nejvíce požadované respirátory FFP2. Já jsem žádné FFP3 neslíbil, protože je nemůžeme koupit. V Číně nejsou,“ uvedl Hamáček. Uvedl, že respirátory FFP3, které mělo koupit ministerstvo zdravotnictví, jsou zabavené ve skladech v Rotterdamu a že prioritou je dostat kamiony s nimi z Nizozemska do Česka.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Ministr vnitra Jan Hamáček hovoří s novináři na pardubickém letišti.

Až se náklad z Ruslanu v Pardubicích vyloží, letoun podle informací české armády poletí na základnu do Lipska. Tam se vymění posádka a letoun znovu vyrazí do Šen-čenu pro další náklad pro Česko.

Letadla s ochrannými pomůckami by podle ministerstva vnitra měla v Česku přistávat zatím šest týdnů. Vedle velkokapacitního letounu ve službách NATO Ruslan se do leteckého mostu zapojí letadla společnosti China Eastern. První takové přiletělo v pátek, další dnes v noci.

Reklama

Výběr článků

Načítám