Hlavní obsah

Zveřejnili video, na němž má muž z ruské ambasády získávat spolupracovníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský Denník N zveřejnil v úterý video, na němž má pracovník ruské ambasády v Bratislavě Sergej Solomasov získávat Slováka Bohuše Garbára ke spolupráci a vyplácí mu na místě 500 eur (12 400 korun). Garbár byl spolupracovníkem konspiračního webu Hlavné správy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kromě toho Solomasov předává Garbárovi dalších 500 eur, aby získal dalšího spolupracovníka. Video mělo být pořízeno slovenskými bezpečnostními složkami v roce 2021 na jednom z jejich prvních setkání.

„Řekl jsem v Moskvě, že jsi dobrý kluk a máš hodně kamarádů. Moskva rozhodla, že budeš lovec,“ říká na videu Solomasov. Garbár má vytipovat své známé „milující Rusko, kteří chtějí spolupracovat, chtějí peníze a mají tajné informace“. Solomasov upřesňuje, že potřebuje politickou informaci, komunikaci mezi zeměmi uvnitř NATO a EU.

Garbár navrhuje, že by se mohl seznámit s ministrem obrany Jaroslavem Naděm s tím, že bude předstírat, že je proamerický. Solomasov to však důrazně odmítá a varuje, že Naď by mohl dostat Garbára do vězení a jeho zpět do Moskvy. Navrhuje, že Garbár by mohl kontaktovat zástupce ministra.

Podle Denníku N je Garbár napojený na slovenskou extremistickou scénu a v minulosti daroval Lidové straně Naše Slovensko Mariana Kotleby 10 tisíc eur (téměř 250 tisíc korun).

Po invazi Ruska na Ukrajinu dal stát konspirační web Hlavné správy vypnout. Jeho šéfredaktor Róbert Sopko se od Garbára distancoval a označil ho „za občasného nehonorovaného přispěvatele“. V redakci prý o jeho spolupráci s Rusy nevěděli.

Slováci zadrželi trojici podezřelou ze špionáže pro Rusko

Válka na Ukrajině

Národní kriminální agentura (NAKA) zadržela v uplynulých dnech tři osoby podezřelé ze špionáže pro Rusko. Podle Denníku N má jít o plukovníka ze slovenského ministerstva obrany, bývalého příslušníka Slovenské informační služby a již zmíněného Garbára. „Minimálně jeden ze zadržených se k trestnému činu přiznal,“ uvedl list.

Slovenská diplomacie si v této souvislosti předvolala ruského velvyslance v Bratislavě Igora Bratčikova a oznámila mu vyhoštění tří ruských diplomatů. Území Slovenska musí opustit do 72 hodin. „Jejich působení bylo v rozporu s Vídeňskou úmluvou o diplomatických stycích,“ uvedlo slovenské ministerstvo zahraničí.

Slovensko naposledy vyhostilo tři ruské diplomaty po aféře Vrbětice. Bylo to gesto podpory České republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám