Hlavní obsah

Změna ústavy Orbánovi neprošla

Právo, Ivan Vilček
Budapešť
Aktualizováno

Poslanci maďarského parlamentu v úterý neschválili novelizaci ústavy, která měla zabránit přistěhování cizinců do země. Ke schválení novely byla potřebná dvoutřetinová většina 133 hlasů, ale pro hlasovalo jen 131 zákonodárců. Proti byli tři poslanci, 65 se hlasování nezúčastnilo.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Maďarský premiér Viktor Orbán (FIDESZ) chtěl změnit ústavu na základě neplatného říjnového referenda o unijních kvótách. Ministerský předseda chtěl změnit ústavu tak, aby o přistěhování cizinců do země rozhodovaly výhradně maďarské orgány. Vládní strana FIDESZ však nedisponuje potřebnou ústavní většinou a vyzvala poslance opozičních stran, aby novelu podpořili. To se však nestalo.

Jak konstatoval server Index.hu , už se velmi dávno nestalo, aby Viktor Orbán nedokázal prosadit svou.

Novelu nepodpořila ani extrémně pravicová strana Jobbik, která podmínila své hlasy zrušením tzv. přesídlovacích akcií. Na základě nákupu těchto akcí dostávají bohatí občané především Číny, Ruské federace a některých arabských států povolení k pobytu na území Maďarska. Přesídlovací akcie FIDESZ zatím nezrušil a Jobbik tak pro novelu nehlasoval.

Foto: MTI

Transparent poslanců Jobbik hlásá: Vlastizrádce je ten, kdo za peníze pustí do země i teroristu.

„Musíme zrušit všechny formy přesídlování. Nesmíme dopustit přesídlení chudých ani bohatých migrantů do Maďarska. Nechceme, aby do země přicházeli chudí ani bohatí teroristé,“ uvedl předseda Jobbiku Gábor Vona. Ostatní opoziční strany označily hlasování za nelegitimní, protože referendum bylo pro nedostatečnou účast neplatné.

Sedm tisíc povolení

Maďarsko v rámci prodeje přesídlovacích státních akcií dosud vydalo přes sedm tisíc povolení k pobytu. Zájem projevili především Číňané (85 procent) a Rusové (sedm procent), kteří se však poté stejně usídlí v jiné zemi Unie. Dalšími zájemci jsou občané zemí z oblasti Perského zálivu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Letošní červenec byl v tomto ohledu rekordní. Stát prodal 822 akcií v hodnotě 50 tisíc eur (1,3 miliónu korun) za kus. Povolení k pobytu vydávají maďarské státní orgány při koupi akcií v hodnotě minimálně 300 tisíc eur (8,1 miliónu korun). Podle toho je možné odhadnout, že jen v červenci koupilo akcie 137 cizinců.

Předseda strany Jobbik Gábor Vona uvedl, že hlasování je pro FIDESZ politickou a morální porážkou. „Vyšlo najevo, že ochrana země jsou pro FIDESZ jen řeči. Podstatou je krádež a lup,“ řekl Vona na tiskové konferenci. „Aktuální hrozbou pro Maďarsko nejsou kvóty, ale přesídlovací akcie,“ dodal. Předseda strany Jobbik upozornil, že přesídlovací akcie mohou využít představitelé tzv. Islámského státu, kteří utíkají z Iráku. Vona zdůraznil, že pokud budou přesídlovací akcie zrušeny, Jobbik je připraven zahlasovat za novelizaci ústavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám