Hlavní obsah

Zmařili jsme teroristický útok v Charkově, který mohl být záminkou k invazi, tvrdí Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charkov

Ukrajinská tajná služba SBU v úterý oznámila, že získala informace o plánovaném teroristickém útoku na svatostánky spravované pravoslavnou církví moskevského patriarchátu v Charkově. Podle Kyjeva mohlo jít o pokus vyvolat záminku k ruské invazi dál do hloubi ukrajinského území.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci hlídkují na hranici s územím, které na východě země kontrolují proruští separatisté.

Článek

„Můžeme potvrdit, že jsme zaznamenali telefonický hovor o přípravě teroristických útoků v Charkově. Útoky se měly odehrát v kostelech moskevského patriarchátu... Osoba, která měla útoky provést, byla identifikována. Provádíme nyní škálu nutných úkonů,” řekla Lila Domašenková.

O tom, že se Kreml kvůli ospravedlnění invaze snaží zinscenovat záminku pro útok ruských jednotek, mluvil v poslední době například i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Ten ale zmiňoval zejména podněcování konfliktu na východě Ukrajiny.

Separatisté jsou při chuti. Vznášejí požadavky na další ukrajinská území

Evropa

Vyslání „mírových” sil na Ukrajinu

Moskva v pondělí večer uznala nezávislost dvou seperatistických regionů na východě Ukrajiny. Učinila tak z rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina.

Uznáním nezávislosti Doněcké a Luhanské lidové republiky si Rusové otevřeli cestu pro vyslání armády na ukrajinské území. To vzápětí také udělali. Oficiálně Ruská federace armádu vyslala na východ Ukrajiny na mírovou misi. Západ to odsoudil jakožto porušení mezinárodního práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám