Hlavní obsah

Žluté vesty táhly Francií, Bordeaux se násilnostem nevyhnulo

Paříž
Aktualizováno

Na mnoha místech Francie se opět shromáždily tisíce stoupenců hnutí žlutých vest, aby protestovaly proti reformní politice prezidenta Emmanuela Macrona. Stalo se tak navzdory masivnímu nasazení policie i vydání zákazu demonstrací. V Paříži policie uzavřela okolí bulváru Champs-Elysées a zkontrolovali 8000 lidí. První násilnosti se odehrály v Bordeaux.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Dvacátřou sobotu v pořadí protestují příznivci hnutí žluté vesty v Paříži

Článek

Pařížský protestní pochod vyšel od nádraží Gare de l´Est na severu metropole a podle televize BFM TV poklidně prošel centrem města k náměstí Trocadéro nedaleko Eiffelovy věže. Celkem se tam sešlo kolem dvou tisíc lidí a po několika hodinách se demonstranti v poklidu rozešli.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Pařížská demonstrace hnutí takzvaných žlutých vest

Policie v centru Paříže krátce zadržela na dvě desítky lidí, jimž rozdávala pokuty za účast na nepovolené demonstraci v zakázaném prostoru v okolí bulváru Champs-Elysées.

Starosta Bordeaux: Město je mrtvou zónou

Na akci zvláště násilných výtržníků se přichystali v Bordeaux, kde se protest zpočátku konal poklidně. Kolem 15:30 však musela policie poprvé zasahovat, když skupina maskovaných mužů zaútočila železnými tyčemi na výlohu jednoho z obchodů.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Bezpečnostní síly mají v Paříži pohotovost.

Starosta Bordeaux vyhlásil město kvůli obavám ze zvláště násilných jedinců „mrtvou zónou” a obyvatelům doporučil, aby raději zůstali doma.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Žluté vesty ve Francii

Dva policisté byli lehce zraněni agresivními účastníky protestu v Montpellieru, kde se podle úřadů sešlo okolo 2000 lidí. Policie kvůli násilnostem zadržela osm lidí.

V Avignonu se policie pokusila vyvést několik desítek demonstrantů ze zóny, v níž byly protesty zakázány. Některým z nich vyměřila pokuty ve výši 135 eur (3500 korun) za účast na nepovolené demonstraci.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Sobota 30. března: protesty žlutých vest v Paříži

Protesty se uskutečnily také v Marseille, Rennes, Caen, Rouenu, Štrasburku či Nice. Právě v tomto městě na riviéře policista minulý víkend při zásahu poranil třiasedmdesátiletou aktivistku Geneviéve Legayovou, s níž dnes někteří protestující vyjadřovali solidaritu.

Mohutná policejní mobilizace je reakcí na násilnosti z předminulého víkendu, kdy v centru Paříže radikální účastníci protestů ničili výlohy a rabovali obchody. Zákaz demonstrací platí například i v Saint-Etienne, Epinalu či Rouenu.

Kritika narůstá

Lidé oblečení do žlutých vest protestují ve Francii proti vládě a prezidentovi každou sobotu od 17. listopadu loňského roku. Původně byl jejich hněv namířen proti plánovanému zdražení pohonných hmot, postupně se ale cíle hnutí měnily.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Protesty žlutých vest v sobotu 30. března v Paříži

Nyní hnutí kritizuje mnoho různých aspektů reformní politiky současného kabinetu. Minulou sobotu protestovalo okolo 40 tisíc žlutých vest, včetně pěti tisícovek v Paříži.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám