Hlavní obsah

Žluté vesty mají zakázaný bulvár Champs-Elysées, země mobilizuje i vojáky

Paříž
Aktualizováno

Pařížská policejní prefektura zakázala demonstrovat v sobotu na bulváru Champs-Elysées a v jeho okolí, napsal server deníku Süddeutsche Zeitung. Každý, kdo tento zákaz poruší, zaplatí pokutu ve výši 135 eur (3500 korun). O sobotách v Paříži i v dalších městech už několik týdnů demonstrují takzvané žluté vesty a jejich příznivci proti vládní politice.

Foto: Rafael Yaghobzadeh, ČTK/AP

Vypálená terasa restaurace Le Fouquet’s na pařížském bulváru Champs Elysees, kde minulou sobotu rabovali a ničili příznivci hnutí žlutých vest.

Článek

Premiér Edouard Philippe oznámil, že podobné zákazy budou platit také na dalších místech ve Francii, například na náměstí Capitole v Toulouse či před Pey-Berland v Bordeaux.

Kromě toho budou úřední budovy a další místa v zemi během této soboty hlídat vojáci z protiteroristické operace Sentinelle. Pořádkové síly by tak měly mít „volnější ruce, aby se mohly soustředit na pohyby, udržet a obnovit pořádek“, uvedl mluvčí vlády Benjamin Griveaux.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Vypálený kiosek na bulváru Champs Elysees v Paříži

Kabinet tímto způsobem reaguje na násilnosti a rabování při demonstracích příznivců hnutí žlutých vest uplynulou sobotu v Paříži. Nejhorší situace byla na pařížském bulváru Champs-Élysées, kde demonstranti zapálili banku a rabovali obchody i restaurace.

Podle premiéra Édouarda Philippa měli výtržnosti na svědomí příslušníci „tvrdého jádra“, kterých se v Paříži sešlo asi 1500 z celkových 10 tisíc protestujících v hlavním městě.

Nadcházející sobotu se příznivci hnutí žlutých vest, kteří protestují proti politice prezidenta Emmanuela Macrona, sejdou v ulicích francouzských měst již podevatenácté.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty ve Francii pokračovaly již 18. sobotuVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám