Hlavní obsah

Ženy hrdlořezů Islámského státu žebrají o návrat do Německa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chceme domů, nedá se tu žít, tvrdí zhruba dvě stovky manželek bojovníků teroristické organizace Islámský stát (IS). Ženy pocházejí z Německa a jsou spolu se svými dětmi internované v kurdském táboře Al-Hol na severu Sýrie. Mnohé zde přitom čekají na soudní proces kvůli svému působení mezi džihádisty, píše server týdeníku Focus. Pro německé bezpečnostní úřady je ovšem tato situace problém, pro nějž neexistuje dobré řešení.

Foto: Profimedia.cz

Kurdská bojovnice vedle manželky radikála Islámského státu v táboře Al-Hol na severu Sýrie

Článek

Jedna z žen usilující o návrat do Německa je dvacetiletá Meryem S., která pochází z města Idar-Oberstein ve spolkové zemi Porýní-Falc. „Žijeme uprostřed chaosu,“ napsala krátce před vánočními svátky. Tvrdí, že do stanů zhruba 70 tisíc lidí, kteří v táboře žijí, nepřetržitě prší. Chybějí toalety, pitná voda, všude jsou odpadky a krysy. „Děti jsou kvůli tomu často nemocné a lékaři nejsou k dispozici,“ píše Meryem.

Belgie musí přijmout děti bojovníků Islámského státu, nařídil soud

Evropa

Kurdští strážní jednají podle ní velmi neurvale, internované ohrožují zbraněmi nebo elektrickými obušky. Další prý kradou nebo jim pomoc rozdávají za úplatu.

Fakt je, že tábor Al-Hol je přeplněný a že Kurdové nejsou schopni se o velké množství zajatých lidí postarat. Zpráva OSN potvrdila, že v táboře zemřelo na podvýživu a infekce několik stovek dětí.

V Rakousku odsoudili kuchaře Islámského státu, dostal čtyři roky

Evropa

Mladá žena by se i se svým synkem chtěla za každou cenu vrátit do Německa. Šanci má ovšem mizivou. Meryem S. je podle německých úřadů podezřelá z přípravy závažných násilných činů, které by mohly ohrozit stát. Mluvčí prokuratury v Koblenci Mario Mannweiler sdělil, že žena odcestovala přes Turecko do Sýrie v září roku 2014. Tehdy jí bylo patnáct let a z Německa odešla se svou sestrou, starším bratrem a jeho manželkou.

Všichni se přidali na stranu extremistů. V Rakce se Meryem provdala za bojovníka IS a porodila mu syna. Podle prokuratury existují důkazy, že se mladá žena chopila zbraní a podílela se na zvěrstvech radikálů. „Tvrdila, že jen tam mohla kvůli své víře žít,“ dodal mluvčí.

Německo hledá 120 ztracených hrdlořezů z Islámského státu

Evropa

Sen o dokonalém životě v chalífátu se ale brzy rozplynul. Bratr mladé ženy Sadiq zahynul během bojů v polovině března 2015. Padl ovšem i Meryenin švagr. Pád bašty radikálů Rakky sestry spolu se svými dětmi přežily a dostaly se do zajateckého tábora na severu Sýrie. Jejich jediná touha je vrátit se zpět do Německa.

Berlín se ovšem návratu žen bojovníků IS obává. Mnohé jsou velmi radikalizované a v tomto duchu působí i na své děti. Jejich návrat by zvýšil počty radikálních islamistů v Německu a bezpečnostní úřady poukazují na fakt, že nejsou schopny jejich činnost kontrolovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám