Hlavní obsah

Žena protestující v ruské televizi se našla

Moskva
Aktualizováno

Ruská moderátorka Marina Ovsjannikovová, která v pondělí ve zpravodajské relaci státního Prvního kanálu Vremja protestovala proti válce na Ukrajině, v úterý stanula před soudem. Cítí se nevinná a nadále je přesvědčena, že Rusko vůči Ukrajině páchá zločin. Podle dostupných informací není souzena na základě paragrafu, podle kterého by jí hrozilo 15 let vězení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ruská moderátorka narušila vysílání s transparentem proti válceVideo: Reuters

 
Článek

„Marina Ovsjannikovová je u okresního soudu Ostankino s právníkem Antonem Gašinským,” napsala na Twitteru ruská politička a aktivistka Ljubov Sobolová, která spolupracuje s vězněným opozičníkem Alexejm Navalným.

Moderátorka u soudu prohlásila, že se cítí nevinná a nadále je přesvědčena, že Rusko vůči Ukrajině páchá zločin.

Ještě v úterý dopoledne přitom nebylo o Ovsjannikovové ani vidu, ani slechu. Obhájce lidských práv Pavel Čikov varoval, že je nezvěstná již 12 hodin. Od pondělí se ji údajně snažili najít čtyři různí právníci. Všichni marně, nebylo jasné, kde se nachází.

„Marinu Ovsjannikovovou se zatím nepodařilo nalézt. Více než 12 hodin není na svobodě,“ uvedl Čikov na svém twitterovém účtu. Ještě předtím uvedl, že je nutné tuto hvězdu Prvního kanálu hájit.

Podle deníku Daily Telegraph je Ovsjannikovová obviněna z ”organizování nepovolené veřejné akce", což může znamenat pokutu až 30 tisíc rublů, veřejně prospěšné práce nebo až 10 dní vězení.

Obvinění naznačuje, že paní Ovsjannikovová unikla novému kremelskému zákonu o „šíření nepravdivých informací o ruských ozbrojených silách”.

Foto: Channel One, Reuters

Protest v ruském Prvním kanálu

Tento nově přijatý paragraf byl přijat kvůli válce. Pokud je taková zpráva vytvořena přímo pachatelem a její šíření má významně negativní dopad na akce armády, hrozí odsouzenému až 15 let ve vězení. Za pouhé šíření informace tři roky.

Rusko brání šíření informací, za lživé zprávy o armádě hrozí až 15 let vězení

Evropa

Podle zdroje TASS ještě nebylo zahájeno trestní řízení a zjištěné materiály se předají Vyšetřovacímu výboru. To je ruská obdoba FBI.

Žena s transparentem pronikla do živého vysílání ruské televize: Tady vám lžou, vzkázala

Evropa

TASS uvedl, že Ovsjannikovová vtrhla do studia, kde právě probíhalo živé vysílání pořadu Vremja. Neuvedl ovšem, že na transparentu stálo: „Ne válce. Ukončete válku. Nevěřte propagandě. Tady vám lžou.“

Ovsjannikovová je zaměstnankyní Prvního kanálu. Uvedla to sama těsně před protestem na sociálních sítích a zdůraznila, že se stydí, že šířila kremelskou propagandu: „To, co se děje na Ukrajině, je zločin a Rusko je útočník. Odpovědnost za tuto agresi má jen jeden člověk a tím člověkem je Vladimir Putin. Teď se od nás odvrátil celý svět a příštích deset generací nesmyje hanbu této bratrovražedné války.“

Uvedla, že její matka je Ruska a otec Ukrajinec.

Reklama

Výběr článků

Načítám