Hlavní obsah

Zemědělci postříkali europarlament mlékem

– Brusel
Novinky,

Tisíce protestujících západoevropských zemědělců postříkaly v pondělí večer budovu europarlamentu mlékem. Poblíž také zemědělci zapálili vůz se senem. Do Bruselu přijeli na stovkách traktorů protestovat proti nízkým cenám mléka. Demonstrace pokračuje v úterý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nespokojení farmáři postříkali mlékem Evropský parlamentVideo: Reuters

 
Článek

Traktory ucpaly ulice a zabránily mnoha poslancům dostat se do práce. Farmáři postříkali mlékem nejen budovu europarlamentu, ale také pořádkové policisty, kteří ji chránili.

Foto: ČTK/AP

Farmáři kropí mlékem policisti

Poblíž budovy na Lucemburském náměstí vztyčili šibenice a zapálili vůz se senem.

Nejvíce demonstrantů přijelo z Dánska, Francie, Německa, Irska, Nizozemska, Polska a Španělska.

Foto: ČTK/AP

Traktory zablokovaly centrum Bruselu.

Důvodem protestů je, že přes dotace je výkupní cena mléka v zemích EU, jež jsou jeho největším producentem na světě, nižší než výrobní náklady.

Foto: ČTK/AP

Farmáři stříkají mléko na policisty před europarlamentem

V Belgii činí cena mléka 26 centů za litr, ale náklady jsou 40 centů. V anglickém Shropshire se podařilo zemědělcům zvýšit nákupní cenu na 36 centů, což je ale stále dva centy pod tamními výrobními náklady.

Foto: ČTK/AP

Hořící valník se senem na pozadí šibenic.

Protest přišel v době, kdy selhala jednání o budoucím rozpočtu EU. Některé země odmítly návrh Evropské komise. Požadují úspornější rozpočet. Ohroženy jsou dotace do zemědělství, kam jde asi šedesát miliard eur.

Foto: ČTK/AP

Farmáři kropí mlékem budovu europarlamentu.

"Politici nás zabíjejí," řekl belgický zemědělec Julien Husquet. Francouzský farmář Leopold Gruget dodal: "Je to prosté, mléko vás už neuživí." Doplnil, že pokud skončí dotace, do pěti let skončí všichni menší a střední výrobci mléka.

Reklama

Výběr článků

Načítám