Hlavní obsah

Země G7 odsoudily vojenský postup Ruska na Ukrajině, vyzvaly k jednání

Aktualizováno

Sedm nejvyspělejších zemí světa G7 odsoudilo v pondělí ráno postup Ruska na Ukrajině. Současně odřeklo připravovaný červnový summit skupiny G8, ke které patří Rusko, v Soči. Nejvyšší představitelé USA, Británie, Německa a Polska vyzvali k okamžitému zahájení dialogu mezi Ruskem a Ukrajinou.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Bílý dům

Článek

Americký prezident Barack Obama hovořil v neděli pozdě večer SEČ postupně telefonicky s britským premiérem Davidem Cameronem, německou kancléřkou Angelou Merkelovou a polským prezidentem Bronislawem Komorowským, sdělil Bílý dům. Všichni čtyři státníci zemí vyslovili ”hluboké znepokojení” nad vniknutím ruské armády na Ukrajinu, které považují za porušení mezinárodního práva a za hrozbu mezinárodnímu míru a bezpečnosti.

„Vůdci zdůraznili, že rozhovory mezi Ukrajinou a Ruskem musí být zahájeny okamžitě, s náležitým mezinárodním zprostředkováním,” dodal Bílý dům ve svém prohlášení. Stejný apel přišel i od skupiny G7, stojí v prohlášení Bílého domu: „My, vůdci Kanady, Francie, Německa, Itálie, Japonska, Spojeného království a Spojených států a prezident EU a předseda Evropské komise, jsme se shodli na odsouzení jasného porušení suverenity a územní celistvosti Ukrajiny ze strany Ruské federace.” Podle USA 6000 ruských vojáků zcela kontroluje Krym. V neděli obklíčili několik ukrajinských vojenských základen v oblasti. [celá zpráva]

Velitele námořnictva vyšetřují pro zradu 

Vrchní velitel ukrajinského námořnictva Denis Berezovsky byl v neděli odvolán, protože vyjádřil podporu současnému proruskému vedení krymské autonomní republiky. Je vyšetřován za zradu.

Úřad německé kancléřky uvedl, že Obama a Merkelová označili ruskou intervenci na Krymu za nepřijatelnou. „Obama a Merkelová se shodli, že pro mezinárodní společenství je zvlášť důležité, aby tváří v tvář této nespravedlnosti ukázalo jednotu,” konstatoval v komuniké, které zmiňuje i nutnost pomoci Kyjevu.

Nutnost finanční pomoci

„Rovněž pak je vyvíjeno intenzivní úsilí s cílem určit, jak by bylo možné pomoci Ukrajině zvládnout finanční problémy a humanitární situaci,” dodává se v komuniké úřadu Merkelové.

Ministři skupiny G7 uvedli, že jsou připraveni poskytnout značnou finanční pomoc Ukrajině. Ta by podle nich měla jít přes Mezinárodní měnový fond.

Ukrajina bude během dvou let potřebovat 35 miliard dolarů.

Znepokojení nad situací na Ukrajině vyjádřil v neděli i severoatlantický pakt, který odsoudil eskalaci napětí na Krymu.

Reklama

Výběr článků

Načítám